Свързани новини

05.05.2021 14:25

Президентът не посочва и избира ЦИК, затова тук са партиите: Радев

Видян 3856 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев стартира малко след 14 часа днес консултациите с парламентарно представените партии и коалиции за формирането на новата Централна избирателна комисия. След промените в Изборния кодекс, гласувани от настоящия парламент, ЦИК ще има само 15 членове, а не 20, както досега. Те ще бъдат предложени от шестте формации в 45-ия парламент. Ще ги назначи именно президентът. ГЕРБ ще има 4 места, "Има такъв народ" и БСП - по 3, ДПС и "Демократична България" - по 2, а "Изправи се! Мутри вън!" - 1.

В началото Радев призова политическите сили към експедитивност. И реши да опровергае публичните коментари, че щял да избира членовете на ЦИК. "Президентът не посочва и избира, затова тук са партиите. Те посочват кандидатите, ръководството. Президентската институция единствено ги обнародва с акт", заяви Радев.

По-рано днес стана ясно, че социологът Цветозар Томов и общинският съветник в София и математик Любомир Георгиев са номинациите на "Демократична България". Вчера пък се разбра, че "Изправи се! Мутри вън!" номинира адвокат Росица Матева. Тя беше председател на Обществения съвет на старата комисия. БСП пък издига Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева, които и досега представляваха партията в комисията. Войнов е предложен и за зам.-председател.


Дейността на ЦИК се мери в дни, трябва да действаме експедитивно и отговорно, каза още Радев.

„Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат промените в Изборния закон да станат факт и ЦИК да встъпи в своята роля с деня на разпускане на Народното събрание. Дейността на ЦИК се мери не в месеци и дни. Ако Конституцията повелява на президента да назначи изборите до 2 месеца от датата на разпускане, то дейността на ЦИК се мери в дни. Трябва да направим така, че ЦИК да има 60 дни да работи иначе категорично застрашаваме изборния процес. Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при определяне на състава и ръководството на ЦИК. Изисква се спокоен диалог и конструктивност. Знам, че се постига трудно, но очаквам вие да я проявите“, заяви президентът.

Той опроверга твърденията, че президентът избира ЦИК. „По закон парламентарно представените партии и коалиции посочват състава и ръководството. Президентът единствено с акт обнародва вашето решение“, каза още той.

"Аз няма да избирам никой, избирате вие и затова очаквам да няма спекулации", допълни Радев.

Начело на комисията, която ще проверява документите на номинираните за членове на ЦИК, е главният секретар на президентството Димитър Стоянов.

Ако има номинирани за председател повече от един кандидат, решението ще бъде взето чрез жребий.

Недопустимо е ръководен орган да бъде избиран чрез жребий. Ние сме парламентарна република и досега ЦИК, както и други държавни органи, са се избирали от Народното събрание, там се е провеждало и изслушването, заяви Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС. Тя попита и как ще има възможност да се зададат въпроси към номинираните за членове на ЦИК от страна на граждански организации, обяснявайки как досега е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог