Свързани новини

30.04.2021 08:24

Разпети петък припомня страданията и кръстната смърт на Христос

Видян 1464 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес е Разпети петък за православното вероизповедание. Това е денят, който припомня за страданията и кръстната смърт на Иисус Христос. В този ден от Страстната седмица се спазва строг пост - без храна и без вода.

Скръбните богослужения в най-тъжния ден от годината за православните християни проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син, приел върху себе си греховете на цялото човечество.
Врачанският митрополит Григорий обясни:

"През целия ден камбаните на храмовете бият траурно. Това е най-скръбният, но и най-спасителният ден, в който си спомняме за това, което беше извършено с нашия Господ и Спасител. Той беше предаден, осъден, линчуван, подиграван, хулен и по пътя към Голгота носеше тежкия си кръст. Там, на Голгота, беше разпнат между двама разбойници, като злодей. Там, на кръста, предаде душата си, за да се извърши Спасението на човешкия род. Той проля кръвта си на кръста заради всички нас и затова този ден е ден за размисъл".
Вечерта във всички православни храмове в страната се отслужва Опело Христово.

Сутринта на Разпети петък в храмовете се изнася за поклонение Светата Плащеница,  която е символ на положения в гроб Спасител.
Привечер край Плащеницата се извършва "Опело Христово", с което се извършва символичното погребение на символичното Христово тяло.
В обновения храм на Троянския манастир „Успение Богородично“ от 8 ч. ще бъде отслужена вечерня с изнасяне на светата плащеница, а от 19:00 ч.  - „Опело Христово“. Йеромонах Стефан уточни, че през целия ден миряните могат да се поклонят пред светата плащеница.
"Това е денят, в който символично опяваме и погребваме символичното тяло Христово, което е в светата плащеница. Минаването под светата плащеница е всъщност именно това поклонение пред плащеницата, падане на колене, осъзнаване на личната греховност пред Бога, умирането за греха и възкръсването за нов живот. Това е смисълът на преминаването под светата плащеница".


 


Източник: БНР


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще