Свързани новини

29.04.2021 11:09

Падна ограничението от 35 секции за българите в страни извън ЕС

Видян 7613 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отпада ограничението за образуване на до 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. Това решиха депутатите, които приемат на второ четене промени в Изборния кодекс в Народното събрание.

Текстът бе подложен на гласуване два пъти, като при окончателното му приемане бе подкрепен от 117 депутати от "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". 8 депутати от ГЕРБ бяха против, а 107 от ГЕРБ и БСП гласуваха с "въздържал се".

Приемането на текста бе посрещнато със ставане на крака, аплодисменти и викове "Браво" от депутатите от "Има такъв народ".

Секции в чужбина вече ще се образуват при подадени 40 заявления, а не както досега - 60. Създават се автоматично секции там, където на предходни избори в последните 5 г. е имало образувано поне една такава, в която са гласували не по-малко от 100 души. Не мина обаче текстът, с който разкриването на секции може да се прави извън дипломатически и консулски служби, с изключение на горните две условия.

Дискусията по текста бе много разгорещена и се превърна в спор за българските емигранти по света по принцип.

„Това предложение обслужва ДПС и връща Турция като решаващ фактор в българския изборен процес, позволява на Анкара да е брокер в българския парламент. Защо позволявате това решение, то не е национално отговорно“, скочи Велизар Енчев от червената група. Турският президент отказа стол на шефката на ЕК само, защото е жена, а вие сега ще му дадете право да определя секциите и да кадрува в тази зала, критикува той. На следващите избори откритите секции може да са



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Кака Милка 30.04.2021 00:10

    Възхитена съм. Минаха само 2 седмици и вече се усеща една огромна положителна промяна в управлението на регион България. Само малко още накуцваме с обещаната промяна в изборния закон. Единствената по-съществена и положителна промяна до сега, е че се прие с закон, да се отменят несправедливите ограниченията за броя на изборните секции в Турция.Очаква се да се дадат неограничени права и за гласуване на абсолютно всички турски граждани,без значение на тяхния произход,(които са около 75,000, 000) в нашите свободни български избори. Което е още една положителна стъпка и направо победа в постигане на постулатите на изтинската демокрация в най-чист вид. Очаква се с нетърпение, лед като падне ограничението за брой на секции в чужбина, в нашата южна съседка да се организират около минимум 18,750 нови изборни секции. Което ще спомогне и улесни абсолютно всички турски граждани,( дори и тези извън пределите на Турция, примерно и тези , които са ситуирани в Германия, Швеция и т.н.) които желаят да отдадат гласа си за доброто на България, да могат спокойно, без да се редят на километрични опашки пред секциите, да гласуват в нашите следващи избори. Всички останали държави обаче,за съжаление, ще се наложи да се лишат от това право за гласуване от чужбина. И всички секции по света (без тези нови 18,750 секции в Турция) ще се закрият, по съображения, единствено и само за икономия на средства от бюджета. Другата изключително положителна промяна е факта, че "мъртвите души", които гласуваха всеки път най-активно до сега, след обстойна и детайлна проверка, също вече са напълно прочистени най -старателно до степен на педантичност. И вече от 500,000 броя, както бяха до сега, броя им драстично се намалява и е сведен до незначителните 800,000 ! Което е още една много мащабна положителна стъпка в качеството и справедливостта при провеждането на следващите избори . Стойността на субсидиите на всеки , спечелен от всяка партия-глас, също ще бъдят драстично намалени. Което макар и да е противозаноно е единствено заради добруването на населението . Предлагаме от доста раздути до сега, 11 лв. на глас, субсидията да бъде драстично намалена на 110 лв.на глас. Което е многкратно по-изгодно,особенно за добруването на вече бая оялитс техните огромни пенсии, за българските пенсионери .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.