Свързани новини

27.04.2021 16:43

Нямаме време и ресурси за изборни промени: ЦИК

Видян 1753 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„ЦИК не разполага с необходимия административен и финансов ресурс, който да позволи изпълнението на функции по техническото обезпечаване на изборите, включително и на дейностите, свързани с машинното гласуване", сочи становище на комисията, изпратено до правната комисия в  НС във връзка обсъжданите промени в ИК. Миналата година, без да работят, от ЦИК имаха време и ресурси да си платят 14 заплати!


От ведомството добавят, че в държавите, където е въведено изцяло електронен вот, организацията на изборния процес се различава съществено от тази в България.


В становището се посочва още, че ЦИК не може самостоятелно да осигури складове и охрана за машините. Комисията не разполага и с нужния технически персонал за обслужване на устройствата за гласуване - както за параметризация и инсталиране на софтруер, така и за поддръжка в изборния ден. Те напомнят, че с тази задача за парламентарните избори на 4 април са били ангажирани над 2500 души, наети от несменяемия доставчик на машините Сиела Норма.


Освен това ЦИК няма как сама да осигури транспорта и логистиката на машините. Затова в становището се уточнява, че всички тези дейности са обект на обществена поръчка и "следващото им възлагане ще доведе до допълнителни финансови разходи и значително оскъпяване на произвежданите избори и зависимост от външни доставчици на услуги. Провеждането на поръчките ще изисква допълнително време, независимо от предвидените в ИК кратки срокове".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 на борсата 27.04.2021 22:03

    Тези хора срам нямат. Не стига, че са създали впечатление за купени и слугинажни, а получават неразумно високи заплати целогодишно без да работят. За масрафите да не говорим, по-скорошна подмяна с нови и морални хора

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби