01/02

Свързани новини

26.04.2021 10:47

Внимавайте с дезинфектантите в интернет - има ясни предписания за това кои са безопасни

Видян 984 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Избирайте единствено продукти с разрешително от Министерство на  здравеопазването и на основата на етилов алкохол


 


Търговци предлагат спирт за горене в интернет, вместо дезинфектант, установи проверка на контролните органи. Според офертите в сайтовете за електронна търговия, продуктът може да се използва за почистване на повърхности, въпреки че на етикета му ясно е изписано ‘спирт за горене’.  „Това би навело потребителите към мисълта, че могат да го използват не само за почистване на повърхности, а за дезинфекциране на ръцете например, което само по себе си крие огромен риск”, коментира Димитър Маргаритов, председател на комисията за защита на потребителите. Ето защо специалистите съветват

внимателно да подбираме
продуктите за дезинфекция.

Ако препаратът е одобрен от Министерството на здравеопазването, значи е качествен и върши работата, за която е предвиден”, обяснява Димо Аладжов, ръководител на лаборатория. Номерът на разрешителното за пускане на пазара задължително трябва да е изписан на етикета на дезинфектанта. Така, всички потребители могат да са сигурни, че продуктът е преминал тестовете и има дезинфекциращ ефект в действителност. Една от най-важните препоръки на специалистите е

спиртът в препарата да бъде
етанол в концентрация от 70%.


 


Освен това, за да се изпише, че един продукт дезинфекцира, съответно, че е биоциден продукт, той трябва задължително да премине през редица  тежки лабораторни изпитвания, които да докажат, че действително продуктът убива бактерии, вируси, фунги (гъби) и така нататък.

Важно е съставките на продукта,
да са с естествен произход.




Въпреки, че не могат да изписват тези претенции, някои отговорни към потребителите производители извършват необходимите тестове на своите продукти. Поради тази причина хората трябва да използват продукти, които са възможно най-толерантни към кожата. Според дерматолози това са дезинфектантите с добавен глицерин и натурални етерични масла, а активното им вещество е от изцяло естествен произход.

И накрая, към какъвто и дезинфектант да се насочат потребителите, експертите препоръчват, той трябва да е от доказан производител, който отговоря с името и престижа за продукта си.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а