Свързани новини

22.04.2021 11:54

Срещата на върха на НАТО ще бъде на 14 юни в Брюксел

Видян 996 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерите на НАТО ще проведат среща на върха в Брюксел на 14 юни, за да обсъдят актуализиране на стратегията на алианса по ключови предизвикателства, включително Русия и Китай, съобщи днес генералният секретар Йенс Столтенберг, предаде БНР.


Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да присъства  на срещата и това да е първото му официално посещение в Европа, което да демонстрира ангажимента на Вашингтон към съюзниците, след като те бяха поставени под съмнение от неговия предшественик Доналд Тръмп.


"Това е уникална възможност за укрепване на НАТО като трайно въплъщение на връзката между Европа и Северна Америка," каза Столтенберг в изявление.


„Ще вземем решения по нашата съществена и ориентирана към бъдещето програма на НАТО 2030, за да се справим с предизвикателствата на днешния и утрешния ден: агресивните действия на Русия, заплахата от тероризъм, кибератаки, нововъзникващи и разрушителни технологии, въздействието върху климата на сигурността и възходът на Китай", каза генералният секретар.


Последната среща на върха на НАТО в Лондон през 2019 г. бе белязана от разделения в рамките на 72-годишния алианс, тъй като Тръмп обвини някои от страните членки, че не харчат достатъчно за отбрана и след това напусна рано. Байдън е твърд поддръжник на НАТО и неговата администрация даде знак за възстановяване на отношенията - въпреки че продължава да иска партньорите да увеличат разходите.


Тазгодишната среща ще се проведе на фона на заявените намерения на съюзниците да се изтеглят от Афганистан и на ескалиращото напрежение между Русия и Украйна, отбелязва АФП.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да