Свързани новини

17.05.2009 16:38

Всеки пети българин с алергия

Видян 2431 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки пети българин има алергия, като през пролетта идва техния бум, заявиха алерголози пред 19`. Освен чувствителността към определени храни и домашен прах, при огромен брой хора се прибавя и реакцията на организма от цъфтящи растения. Над 20 процента от българите страдат от сенна хрема. В света над 1 милиард души са нейни жертви. Причина за увеличения брой на страдащите от алергии през пролетта е градския начин на живот, при който хората са изгубили част от защитните механизми на организма си, за разлика от тези в селата.
Сенната храма е най-коварната, защото дразнителите при нея не могат да бъдат изолирани. Именно полените -  от житни, дървесни и тревисти растения, са нейните причинители. Алергичните симптоми от тях обикновено са кихането, течащият или запушен нос и сърбежи на очите и кожата. Мнозина от хората се притесняват от постоянното кихане, но то всъщност е  начин организмът да се освободи от прах и други дразнители. При наличие на алергия кихането продължава често с дни без причина. Лесно можем да различим дали страдаме от алергия от полени или сме настинали. Алергията може да причини кожни обриви, като например уртикария и екзема, клепачите са подути и зачервени.
Сенната хрема съвсем не е безобидна, защото много често преминава  в спастичен бронхит или астма. Според алерголозите това се случва в над 30 процента от случаите. Единственото лечение, при което се третират причините за възникване на алергия, е специфичната хипосенсибилизация, наричана още "алергична ваксина", поясняват алерголози. В този случай в тялото се вкарват субстанциите, предизвикващи алергия, през равни интервали от време в увеличаваща се дозировка. Така се намалява чувствителността към определени вещества. Освен спрейовете и капките за нос, в последно време се предлагат продукти на френски и испански фирми под формата на таблетки за смукане под езика. Методът е особено подходящ при малки деца. Периодът на лечение обаче е продължителен (от 3 до 5 години), но пък ефективността е над 50 процента.
Друга алергия, която започва да се появява през пролетта, е слънчевата. Макар най-честите оплаквания от нея да са предимно през горещите летни дни, тя може да ни атакува при всяко излагане на незащитена кожа на слънце. Признаци на слънчева алергия са ситни пъпчици, мехурчета и зачервени петна в областта на деколтето, раменете, врата, ръцете, бедрата и корема. В някои случаи пъпчиците са силно сърбящи и дразнещи, друг път са болезнени и парещи. На практика алергичните реакции от слънцето са защитен механизъм на кожата, която „усеща“ как вредните ултравиолетови лъчи образуват радикали върху нея. С други думи тя  „сигнализира“ да я предпазваме от вредните лъчи на слънцето. Много често слънчевата алергия се „отприщва“ изненадващо, без преди тава да сте имали подобен проблем. Особено много зачестиха случаите на слънчева алергия през последните години.
Често алергиите се предават по наследствен път, като вероятността това да стане чрез майката е по-голяма, отколкото чрез бащата. Лекарите препоръчват на жените, които страдат от тях, да се имунизират по време на бременността, за да предотвратят евентуалната опасност от заболяване при бебето.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате