Свързани новини

12.04.2021 13:18

ЕЦБ: Лошите кредити на банките в еврозоната спаднаха до ново дъно въпреки рецесията

Видян 1281 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Лошите заеми", отпуснати от банките в еврозоната, спаднаха до ново дъно през последното тримесечие на 2020 г., показват данни на ЕЦБ, подчертавайки мнението на Европейската централна банка, че кредиторите не се готвят за "потоп" от необслужвани заеми след пандемията, съобщава Ройтерс.


Съотношението на необслужваните заеми на банките, контролирани от ЕЦБ, е спаднало до 2,63%, достигайки най-ниско ниво от началото на този банков надзор през 2015 г. въпреки дълбоката пандемична рецесия, която вероятно ще продължава да тежи върху европейската икономика през следващите години.


Банките са успели да подобрят своите кредитни портфейли благодарение на изобилието от правителствени гаранции и кредитни схеми, които поддържат корпоративния сектор на повърхността, макар че големи части от сферата на услугите имаха сериозни проблеми през последната година поради ограничителните противоепидемични мерки и локдауни.


Но реалността със сигурност ще застигне банките, предупреди ЕЦБ, аргументирайки се, че някои кредитни институции са неподготвени и разполагат с недостатъчни системи за предупреждение.


И все пак банките разполагат с достатъчен капацитет да поемат нарастване на лошите (необслужвани) кредите, тъй като общото съотношение на техния т.нар. "базов собствен капитал от първи ред" (CET1) се повиши до 15,62%, като това е най-високото от началото на банковия надзор на ЕЦБ.


В потенциален предварителен преглед на вероятното влошаване на качеството на кредитите, обезценките и провизиите почти са се удвоили миналата година, посочи ЕЦБ, докато банковата рентабилност се срина през четвъртото тримесечие на 2020 г. с оглед на спада до 1,53% на възвръщаемостта на собствения капитал - далеч под цената на капитала и само малка част от 5,16%, отчетен година по-раноq предаде БНР.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева