Свързани новини

09.04.2021 09:44

Недопустимо е да се променя необнародван или върнат с вето закон: Адвокатурата до КС

Видян 2212 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Недопустимо да се допълва, изменя или отменя закон, приет от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат от президента за ново обсъждане. Това заявява Висшият адвокатски съвет (ВАдС) в становище до Конституционния съд (КС), предаде news.lex.bg.

То е по дело №3/2021 г. на КС, в което по искане на президента Румен Радев (повече за него виж тук) ще бъдат тълкувани три разпоредби на основния закон (кои са виж в карето).

До него се стигна заради хаоса, който предизвика предишното Народно събрание с промените в Закона за потребителския кредит, които бяха направени през Закона за ДДС. Както „Лекс“ писа, при тях се стигна до там, че от 1 януари 2021 г. влязоха в сила две взаимно изключващи се разпоредби. Най-общо причината за това беше, че веднага след приемането на двойна и неподлежаща на съдебен контрол неустойка по бързи кредити се разрази скандал. Президентът наложи вето, но преди указът му да постъпи в Народното събрание, Менда Стоянова от ГЕРБ внесе промени, с които се отменя неустойката. Парламентът прие предложението на Стоянова, а после отхвърли ветото, макар и двете да целяха едно и също (подробна хронология как се стигна до този резултат виж тук).

В становището си до КС адвокатурата, без да посочва конкретния случай, а по принцип, обяснява, че подобна ситуация няма как да се случи в една правова държава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.04.2021 10:55

    Ами то с такива слугинажни пионки и неграмотни калинки, без грам себеуважение и достойнство, които Тиквата предлага и разменя като стока на сергия с оглед личните си схеми друго няма какво да се очаква. А обиграната и корумпирана лисица Менда да не си мисли, че ще се измъкне суха и продължи да строи ускорено в Пловдив със заработените престъпно милиони

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.