Свързани новини

07.04.2021 12:02

Още 34,5 млн. лева по бюджетите на общините за училища и детски градини

Видян 843 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„34,5 милиона лева отпускаме допълнително по бюджетите на общините за училища и детски градини. С 30,6 млн. лева от общата сума предоставяме за работата с деца и ученици от уязвимите групи включително и за дейностите за предотвратяване на отпадането от образователната система. Близо 50 000 деца върнахме в класната стая, благодарение на общите ни усилия“, това каза премиерът Борисов по време на правителственото заседание.  


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изтъкна, че със средствата ще се помогне на училища и детски градини, в които има най-голям процент ученици, чиито родители са с нисък образователен статус и имат нужда от допълнителна работа и подкрепа. „Това са и образователните институции, в които са най-малко склонни да работят младите хора като учители. Затова предоставяме тези средства за допълнително финансиране и за наемането на медиатори и други специалисти“, съобщи образователният министър. По време на правителственото заседание той напомни, че през 2018 г. за първи път Министерският съвет предостави такива средства за работа с децата от уязвими групи, за работата на учителите за допълнителни обучения по български език и др. Тогава над 900 общински училища и около 400 детски градини получиха близо 23 млн. лв. През следващата година бе разширен обхватът на училищата, получаващи това допълнително финансиране като бяха включени и тези, в които се обучават ученици от гимназиален етап като отпуснахме над 25 млн. лв. за тях. През 2019 година бяха осигурени 29 млн. лв. допълнително за над 1500 училища и градини.


Останалите 4 милиона лева от общата сума, отпусната за образование днес, правителството отдели за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности и специалности от професии, по които има очакван недостиг от специалисти на пазара на труда. В тези паралелки учениците се обучават в сферата на автотранспортната техника, промишлената електроника, електрически превозни средства и др. Това са професии и специалности нужни за развитието на местната, регионалната и националната икономика в дългосрочен план.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и