Свързани новини

05.04.2021 10:04

За шпионския скандал трябва да се отговаря на тежки въпроси: Румен Радев

Видян 1354 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев за първи път коментира сюжета с шпионския скандал с групата на Иван Илиев, обявен от прокуратурата като Резидента. Досега държавният глава мълчеше по темата, а в изборния ден обясни, че въпросите трябва да се насочат към онези, които бързат да коментират преди да се е произнесъл съдът.
"Ако българският съд потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната ни сигурност, но и тази на съюзниците и злепоставя тежко България", заяви Радев.

Разследващите твърдят, че Илиев е ръководил група за шпионство, в която са участвали съпругата Галина Илиева, която е и руска гражданка, както и служители на военното разузнаване. Прокуратурата разпространи СРС-та от негови разговори, както и кадри, на които се вижда как служители на военното министерство снимат с телефони служебните си монитори. Според разследващите те снимали секретни докуметни, които след това били предавани на руското посолство. Плащали им по 2-3 хил. лв. месечно. Илиев и още четирима души бяха оставени в ареста. Шестият заподозрян бе освободен под гаранция. Покрай самото им задържане също имаше скандал. Оказа се, че военните полицаи, изпратени да арестуват Илиев, случайно са отишли да пият кафе. В резултат той успял да се придвижи от центъра на София почти до руското посолство, където все пак бил задържан.
Според президента вместо самохвалства по случая с шпионския скандал трябва да се отговаря на тежки въпроси. Той разкритикува министерския съвет и напомни, че службите, които контролират опазването на секретната информация, са пряко подчинени на премиера.


 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 05.04.2021 11:07

    А вице-премиерът по Ред, Сигурност и Отбрана с втора заплата като военен министър какво е правил последните 4 години?! Освен това имал ли е допуск за достъп до НАТО+ЕС-секретна информация или противозаконно е ползвал тази информация за лични и части печалбарски и шпионски цели?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец