Свързани новини

01.04.2021 14:03

800 млн. лв. са откраднати по програмата за саниране: Мая

Видян 4169 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От общо 2 млрд. лв. по първата част на оперативна програма „Енергийна ефективност“ за саниране на жилищни сгради, отклонените средства са около 800 млн. лв.  Това са половината от парите за преизчисляване на пенсиите на всички пенсионери. Става дума за надписвани сметки, а в същото време има санирани блокове с дупки на покрива и без дограма, като в Червен бряг. В следващия програмен период България ще получи над 3 млрд. лв. за саниране. Ще продължим санирането, и ще спрем кражбите в него.


 


Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ във видео на живо във Фейсбук във връзка със сигнали на граждани за отклонените средства по програмата за саниране.


 


Получихме сигнали от Бургас, Хасково, Пловдив, Благоевград, София и Кюстендил, от които става ясно как са отклонявани парите за саниране. Това се случва основно по три начина – изписване на средства за саниране на подземни части, които не подлежат  на саниране, начисляване на 10 % непредвидени разходи, които не би следвало да ги има, щом сградата има технически паспорт, както и плащане на средства за дейности, които вече са извършени от собствениците, в това число за вече сменени дограми, които се изписват като подлежащи на смяна, обясни Манолова.


 


Тя даде пример с договор за саниране на 21-етажен блок в Бургас. От 21 етажа 20 са надземни, а един е подземен. Подземният етаж също е включен в сметката за саниране. Така от общо 1,3 млн. лв., платени за санирането на този блок, 157 хил. лв. са отклонени за саниране на подземния етаж. В същия договор са начислени и 10 % непредвидени разходи, които в случая са на стойност 120 хил. лв., въпреки че сградата има технически паспорт с точни размери и не би трябвало да има непредвидени разходи. В самия проект е посочено ясно, че 233 прозореца няма да се подменят, защото са сменени от собствениците. Документите обаче сочат, че 233 прозореца са отчетени с подменена дограма и за това са разплатени 208 хил. лв., допълни Манолова и подчерта, че общата сума отклонена от санирането на блока е около 500 млн. лв., което е близо 40 % от общата стойност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 03.04.2021 09:48

    ТИКВОПОКЛОННИЦИ, НАПРЕД КЪМ УРНИТЕ, ЗА СВЕТЛОТО МУТРЕНСКО БЪДЕЩЕ - БОГАТИТЕ ПО-БОГАТИ, БЕДНИТЕ ПО БЕДНИ!

  • 001 Anonimen 01.04.2021 23:44

    Тиквата за това на бърза ръка уреди нови 2 милиарда за саниране и нови 800 милиона в чекмеджето!!! А защо тези, които не ги санират трябва да плащат санирането на колцина и кражбите на управляващите?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични