Тези парламентарни избори е възможно да приключат с най-ниската избирателна активност в демократичната история на България.


Това заключение правят социолозите от "Афис" на база данните от проучване, според което избирателната активност на вота на 4 април ще е между 38 и 40% - или около 2,5-2,7 млн. души, предаде бТВ.


Националното представително прочуване на „Афис“ е осъществено в периода 26-30 март. Интервюирани пряко „лице в лице“ извън домовете им по квотна извадка с помощта на преносими компютърни устройства са 1000 пълнолетни български граждани. Проучването е извършено със собствени средства.


Според допитването първите четири парламентарно представени политически сили ще бъдат ГЕРБ с 28,1%, БСП за България с 20,2%, „Има такъв народ“ с 14,3% и ДПС с 12,9%. Следват „Демократична България“ с 6%, „Изправи се! Мутри, вън!“ с 5,1% и ВМРО с 4,6%.


Под чертата остават редица формации, три от които ще получат над 1% от гласовете – Патриотична коалиция „Воля“ и НФСБ с 2,8%, партия „Възраждане“ с 2% и АБВ с 1,4%.


Избирателите се делят на три групи:


– твърдо решени да подкрепят конкретна партия или коалиция;


- такива, които са декларирали подкрепа да определена формация, но не са сигурни, че ще потвърдят подкрепата на самия вот;


- колебаещи се в подкрепата си, които могат да предпочетат „Не подкрепям никого“ в бюлетината или да не гласуват въобще.


Мобилизацията на основните електорални ядра е много силна при по-големите политически формации, отчитат социолозите. За ГЕРБ-СДС 23,1% от анкетираните са решили твърдо да гласуват за тях, а 5% са декларирали подкрепата си. Следва БСП с 18,3% твърд електорат и 1,9% заявили подкрепа.


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com