Свързани новини

30.03.2021 22:03

САЩ с тежък доклад за България: корупция, бой и натиск, сочат специално Домусчиев

Видян 9747 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният департамент на САЩ удари 5 дни преди изборите с твърде безрадостен годишен доклад за положението в България със законността и човешките права. Въпроси, които не са в предизборните тези на четирите водещи в социологическите проучвания родни партии. За да бъдат убедени всички у нас, даже и в българското Външно, американските им колеги от най-важното министерство в САЩ го разпространяват и централно, и чрез своето посолство в София. Виж доклада ТУК!


Държавният секретар Антъни Блинкен лично представи годишния доклад на САЩ за ситуацията с правата на човека, която според него "продължава да се развива в неблагоприятна посока". Той пое ангажимент от името на САЩ да защитава правата на човека "навсякъде". Което включва и нашата страна.
В резюмето на доклада, който е за 2020 г., се подчертава сериозното безпокойство по няколко теми:
полицейско насилие
независимост на съдебната власт
потискане на свободата на словото
цензура в медиите плюс политически и икономически натиск върху тях
насилие над журналисти  
сериозна корупция
произволни арести
насилие над ромите
заплахи към гейобщността
"Действията на правителството са недостатъчни", гласи присъдата на Държавния департамент - официалната позиция на новата американска администрация.
Конкретно са споменати няколко имена – наред с вече бившия депутат Пеевски, специално внимание е отделено на олигарха Кирил Домусчиев и цензурата в Нова, което е интересно, защото във висшите кръгове той се представя като „много добре с американците”. Никак не изглежда така.
Акценти са полицейските побои над протестиращите миналото лято и специално над журналиста Димитър Кенаров,  на който МВР демонстративно не обърна внимание, на друг казус с незаконен бой от униформените – с Николай Илков, на съдебното преследване на издателя Иво Прокопиев и оправданото уж с фалшиви новини дело срещу шефката на аптекарите Асена Сербезова, влиза и саморазправата с кримирепортера Слави Ангелов. "Въпреки че конституцията и законът забраняват произволните арести и задържане, има случаи, в които полицията злоупотребява с това право", пише още в доклада.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 31.03.2021 21:57

    След като специално сочат бизнесмена на Борисов, значи индиректно сочат и самия него. Не са пропуснали и Шиши. Важното обаче е, откраднатите стотици милиарди от властимащите престъпници да се върнат в хазната за благото на изстрадалия и малтретиран бълг.народ, а престъпниците в затвора

  • 001 До боклуците от безвремието в Булгаристан 31.03.2021 09:06

    Няма как да е различно, нали вървим по вашият път след 1989 г. !!! Бог да благослови Сатанинските Античовешки Щати за Булгаристан !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден