Свързани новини

30.03.2021 09:34

МВР трябва да плати на жертвите на рекета по границите: Адв. Екимджиев

Видян 2183 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

МВР дължи обезщетение на всички граждани, които станаха жертви на институционалния рекет по границите, коментира правозащитникът адв. Михаил Екимджиев пред Mediapool.
Преди седмица Конституционният съд излезе с единодушно решение, че полицаите нямат право да отнемат шофьорските книжки на гражданите заради неплатени глоби. Служителите на МВР нямат право да спират автомобили от движение на същото основание.
През ноември миналата година Върховният административен съд първи обяви, че по границите може да се проверява самоличността на пътуващите, но не и да се отнемат книжки и да се свалят номера на автомобили.
МВР обаче не спря, а започна да разширява правомощията на граничната полиция, за да може да проверява за неплатени глоби. ВАС произнесе своето решение по повод жалби на граждани, чиито книжки са били отнети на Кулата и Илинден. Реакцията на МВР бе да спре проверките само по тези два пункта и да ги разшири навсякъде другаде.
"С престъпно упорство МВР продължи противоправната си практика и след решението на ВАС", коментира Екимджиев.
Решението на КС сложи точка на всичко това, а пострадалите граждани получиха солиден аргумент, за да съдят МВР. Във вторник решението на Конституционния съд бе обнародвано в Държавен вестник и считано от петък МВР няма право да ни спира по границите за неплатени глоби
"Тази практика на МВР бе в драматична колизия със свободата на движение и правото на личен живот. Освен по българската конституция, това са основни права и свободи по Договора за функционирането на ЕС и Хартата за основните права в ЕС", казва правозащитникът.
Той напомня, че всеки гражданин, който е пострадал от действията на МВР, има право да заведе иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).
"Сега ние имаме черно на бяло в решенията на КС и ВАС, че действията на МВР нарушават свободата на придвижване, която е защитена, както от българската конституцията, така и от правото на ЕС", казва адв. Екимджиев.
"ЗОДОВ позволява да бъдат заведени дела и да бъдат доказани конкретните вреди от стрес, притеснения, провалени пътувания. Може някои хора да са пътували за лечение в чужбина. За всеки отделен случай гражданите могат да докажат пред съда колко са пострадали от този институционален рекет от страна на МВР", обяснява юристът.
Той казва, че дълго време МВР не е действало като правова и демократична институция, а като башибозук, който просто е решил да вземе едни пари.
"От тази гледна точка един ерудиран и справедлив съдия би трябвало да отчете и факта, че освен репарационна функция, едни такива решения трябва да имат функция и на превенция по отношение на държавните институции. МВР трябва да знае следващия път колко ще струва, ако започне да действа пак по този рекетьорски начин. Друг е въпросът, че накрая пак ние ще ги платим от нашия джоб през данъците ни. Ако бях съдия, отчитайки бруталността на нарушението, бих определял по-големи обезщетения, за да изградя една трайна институционална памет в МВР", коментира правозащитникът.
 


 Снимка: Dunavmost.com



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.03.2021 17:32

    Бе тоя само за пари приказва.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей