Свързани новини

28.03.2021 19:42

МВР трябва да върне отнетите книжки заради неплатени глоби: Бивш конституционен съдия

Видян 2032 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

МВР няма право да отнема шофьорската заради неплатена глоба. Не може и да спре автомобила от движение. Полицията не може да прави проверки за неплатени глоби по границите. Това на практика следва от решението на Конституционния съд, с което въпросните текстове от Закона за движението по пътищата бяха обявени за противоконституционни.Бившият конституционен съдия Пламен Киров смята, че вътрешното ведомство трябва да върне книжките на хората, които още не са си платили глобите, защото на практика те са санкционирани по противоконституционен текст от закона. Дължимото трябва да бъде платено, защото то е наложено за друго нарушение, но документът трябва да бъде върнат. От МВР засега не са казали дали ще го направят.



"Тогава ръководството на МВР трябваше да бъде наясно, че те нямат как да продължат с подобен тип феодални мерки. Това е истински феодализъм, няма какво да се заблуждаваме, по друг начин не можем да го квалифицираме. Да ти ограничат свободата на придвижване, за да те накарат да платиш глоби. Цивилизованите държави имат други начини, но понеже на нас така ни е лесно, смятаме, че всичко администрацията може да си позволи стига да си постигне целите", казва проф. Киров.

По думите му ръководството на МВР е проявило едно упорство, което поставя под въпрос интелигентността му."Тези хора могат да не са завършили право, но във всички случаи са завършили академията на МВР. И в тази академия в първи курс се изучава конституционно право. Там се изучава кои са конституционните права на българските граждани
. Но това упорство, което те проявяват, поставя под въпрос тяхната интелигентност", посочи той.По закон последиците от отмяната на закона като противоконституционен трябва да бъдат уредени от парламента. В момента няма. И за промяна и евентуален нов механизъм за по-лесно събиране на глобите може да се мисли в следващия мандат. Междувременно, отмененият закон не трябва да се прилага.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 некадърници 28.03.2021 22:49

    КАТ да не гледат само как да малтретират населението и да изкарат някой лев, а да си оправят системата, защото и платени в срок глоби при тях фигурират като неплатени и даже образуват НП

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,