Свързани новини

27.03.2021 06:13

Защо Турция се оттегли от Истанбулската конвенция: Daily Sabah

Видян 2701 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Истанбулската конвенция беше подготвена за подпис на заседанието на Комитета на министрите на Съвета на Европа, проведено в Истанбул на 11 май 2011 г. Тогава външният министър Ахмет Давутоглу подписа конвенцията от името на Република Турция, но десетилетие по-късно Турция се оттегли от конвенцията . Каква е причината за скорошното решение на Турция? Можем да го ограничим до три основни възражения, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

На първо място, убийствата на жени в Турция са се удвоили след подписването на Истанбулската конвенция и влизането в сила на съответния закон. Според данните на Световната банка процентът на убийствата на жени на 100 000 жени е 0,9%. Въпреки че страната е в същата категория като Германия и по-добре от някои страни от ЕС като Австрия (1%) или Белгия (1,4%), ситуацията в Турция е противоположна на желания резултат, който страната имаше при подписването.

Освен това договорът е създал проблемна вратичка, тъй като дава възможност на мъжете (обикновено съпрузи) да бъдат отстранени от дома си и отделени от децата си за период от минимум три месеца и максимум до една година. Голям брой мъже бяха отстранени от домовете им без никакви доказателства.

Следователно имаше някои злоупотреби. Например две сестри, които загубиха парите си поради измама и се страхуваха от реакцията на баща си, обвиниха баща им, че ги е малтретирал и той беше вкаран в затвора в съответствие с конвенцията. Въпреки че признаха, че са оклеветили баща си по време на съдебния процес, семейството е необратимо увредено. За съжаление има стотици такива примери, които се появиха в турските медии.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.