Свързани новини

24.03.2021 17:43

9 месеца се бави делото на студента от Хага, пребит от МВР на протестите

Видян 2761 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

9 месеца ще се окажат недостатъчен срок, в който да бъде решено делото, заведено от студента Евгени Марчев срещу заповедта на МВР за 24-часовото му задържане по време на протеста миналия юли. 22-годишният Марчев е студент по право в Хага, който участва в протеста срещу правителството и главния прокурор на 10 юли м.г. След това родителите на момчето разказаха потресаваща история как синът им е бил малтретиран от униформените. Самият Марчев също разказа за бруталното насилие, което обаче и досега остава ненаказано. Всички видяхме и шокиращите кадри от камерите на институциите.


В Софийския районен съд обаче Марчев обжалва заповедта за задържането си от 10 юли. Адвокатът му Николай Хаджигенов настоява съдът да изиска и да прегледа записите от камерите от мястото на протеста. Съдът се съгласява и получава DVD-та от прокуратурата. НСО обясни пред Сега, че записите вече не са в службата, тъй като още на 16 юли м.г. са предоставени на СДВР заради вътрешната проверка на действията на служителите на реда.


Магистратите отказват да гледат записите в залата, но е назначено вещо лице, което да направи експертиза. Тя би трябвало да бъде готова на 17 май, когато е следващата дата по делото. До тогава прокуратурата трябва да прати и преписи от материалите по разследването, което води за случилото се на 10 юли. Съдът се опитва да се сдобие с тях от началото на годината. Според електронното деловодство на прокуратурата преписката още е висяща, като на 11 март за пореден път срокът й е удължен.


И докато делото на Марчев напредва, макар и ужасно бавно, то друг пребит от полицията по време на протестите - журналистът на свободна практика Димитър Кенаров, няма този късмет със съдебната система. От септември м.г. съдилищата отказват да се произнесат по жалбата срещу неговото задържане. Софийският районен съд например обяви, че Кенаров няма правен интерес да обжалва ареста си, тъй като вече не е задържан и прехвърли топката към Административния съд в София. През февруари т.г. административният съд повдига спор за подсъдност - иска от двете върховни съдилища да определят той или районният съд е компетентен да разгледа делото на Кенаров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 24.03.2021 21:02

    Биячите полицаи, които по чудо не умориха един интелигентен млад човек продължават да бият до смърт следващите....Няма наказани, всички са анонимни и невинни.....в държавата на мафията

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак