01/02

Свързани новини

24.03.2021 14:00

Витиня светна като ден за поне 10 г. напред

Видян 2461 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Който се готви за път през уикенда, когато времето най-накрая се очаква да бъде хубаво и пролетно по температури, спокойно може да мине през магистрала Хемус и по-специално през най-неприятното й досега място – прочутия и новооткрит след реконструкция тунел Витиня. След дългогодишния ремонт (цяла петилетка) вероятно могат да се намерят несъвършенства, но поне едно е сигурно.
За пръв път от пускането си преди 35 години тунелът свети. Свети като ден и изцяло – нещо невиждано от българските шофьори не само в него, а май и в 99,9% от родните пътни съоръжения от този тип.


 


Професионалното осветление изобщо е голям проблем у нас – не само във фирмите ни, но и във всякакъв вид строителство и ремонти. Достатъчно е да се даде пример с НДК, който вече 19 минути е описвал. Вместо професионално осветление, там взеха при реконструкцията – кой знае защо – осветление за ферми и складове. Да, точно така е препоръчано то от производителя в упътването за лампите. А за конферентни зали се изискват съвсем други характеристики, което обаче не бе взето под внимание. Както бяха категорични чуждите специалисти: „по-добре да не бяха сменяли оригиналното от 1981 г.” То поне е качествено и съобразено със здравословните и другите стандарти. В софийското метро също направиха шашма и предпочетоха любителско пред професионално осветление, както също сме писали.
Проучване на 19 минути показа, че във Витиня има не само най-доброто, което може да се намери в момента, но и че производителят дава 10-годишна гаранция. Т.е. няма да се налага ремонт на ремонта на ремонта, с каквито е прочута тази и другите ни магистрали. Оказва се, че понеже е наистина последната дума на техниката, осветлението е адаптирано така, че да бъде оптимално, дори да се наложи движение в двете посоки през тунела. Коридорът от светлина с преброени от нас точно 478 тела е и с интелигентна система на управление, така че се регулира според условията на времето – естествената светлина навън, и според часа, така че да осигурява най-добра адаптация за очите на шофьорите и да предпазва от инциденти.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 IIvan Vassilev 25.03.2021 19:31

    Което е наистина добро е добро! Наистина е най-светлият тунел в България и да се надяваме, че ще има и други такива съоръжения с модерно осветление.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали