Свързани новини

23.03.2021 14:43

Под една и съща марка се продават различаващи се стоки: ЕК

Видян 1197 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия представи днес данни от второ проучване за сравнение на качеството на хранителни стоки, продавани с една и същата марка в ЕС, предава БТА. Проучването потвърждава, че под едно наименование се разпространяват стоки с различно качество.


Първото проучване затвърди съмненията, че има разлики поне в една трета от проверените изделия. Тези различия не са ясно видими от опаковката, а се забелязват при сравнение на описанието на съставките. Второто проучване е открило, че и на вкус хранителните стоки са различни, когато са изработени с различни съставки.


Разликите в хранителните стоки не следват географско разпределение, заявява комисията. Различия са установени в половината от проверените хранителни стоки, купени в България, Чехия, Германия, Дания, Естония, Испания, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словения, Словакия, Белгия и Холандия.


Докладът за второто проучване показва, че някои от проверените стоки в България са с различно съотношение на влаганите съставки, както и че се използва например фруктоза вместо захар. В газирани напитки, продавани у нас, се влага арабска дъвка, докато в страни от Западна Европа тази съставка липсва. Установени са и разлики в проверена марка кафе, като у нас продаваното изделие при варене отделя повече пяна.


Проверката е показала също разлика в цветовете на напитки и зърнени закуски, както и най-високи количества на сол в чипс, продаван у нас. Установени са също вкусови разлики в студен чай. Най-често в по-бедните страни се влагат по-евтини съставки, сочат данните.


ЕК припомня, че през 2017 г. издаде насоки за прилагане на европейското законодателство за защита на потребителите и храните по съмнения за двойно качество на хранителните стоки в различните страни от ЕС. Година по-късно комисията предложи допълнителни правила, с които да се определи кога допускането на разлика в качеството на храните е подвеждащо действие.


Новите правила ще влязат в сила от юни догодина.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще