Свързани новини

22.03.2021 18:18

Как с 16% заетост нямаме легла в болниците?

Видян 9374 пъти | Коментари 9
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Как при спрян извън К19 планов прием и точно 8 660 хоспитализиране с коронавирус, нямаме легла в болниците, след като са 53 000 по официални данни на държавата? Та това са 16,3% заетост!  Здравните власти алармират за изчерпване на капацитета в клиниките и предупреждават за предстоящ срив, но реалните числа се разминават с подобни прогнози.


„Ако натискът върху болниците продължи, лечебните заведения в София ще бъдат в колапс”, предупреди в неделя шефът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев в ефира на БНТ. „Още няколко дни и възможностите на лечебните заведения ще се изчерпят, медицинският персонал е на предела, а и персоналът е крайно число”, посочи той. Пенчев обяви, че през почивните дни заетостта на столичните болници е над 80%. Те са пълни, някъде няма вече свободни легла и не могат да приемат.


Пенчев обаче не конкретизира дали над 50% от хоспитализираните са в състояние за домашно лечение, както много лекари разказват отвътре. Общата им бройка за цялата страна е 8 660.  Не е ясно как това може да е причина за „апокалипсис” при 53 хил. места общ капацитет на клиниките у нас.


  При подобна заетост няма как да се говори, че лисват места. Този път натоварването не е главно в София, както беше при предишни вълни, но е и сравнително разпределено в цялата страна. Според източници на 19 минути  от върховете на системата повече от половината настанени са просто случаи на пациенти с температура. Не можело да им се откаже. Всъщност става въпрос за бизнес - 8 660 хоспитализирани са 10, 393 млн.лв. дневно от НЗОК. 322,15 млн. лв. месечно!


Същевременно здравните власти отново повтарят грешката си от първата и втората вълна, като спират приема за плановите прегледи и операции и при третата. Тежко болните пациенти остават без адекватна медицинска грижа, а пациентите с К19, които в повечето случаи могат да се лекуват в домашни условия заемат болничните легла. Напомняме, че в над 80% от смъртните случаи с коронавируса са  именно  при хората с диагнози рак, диабет, сърдечни заболявания.  Така в Италия например има двоен скок на смъртността от сърдечно-съдови заболявания, а нивата на медицината там очаквано са в пъти по-добри от нашите. За България данни няма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 009 Anonimen 24.03.2021 21:18

    Май ще се наложи доста от самозабравилите се управленци да последват съдбата на Чаушеску

  • 008 Anonimen 24.03.2021 14:25

    А най-голямата глупост е да постъпиш в ковид.Там персонал няма или е преуморен,няма обслужване,болният винаги може да се влоши,почине,отива в чувал и запеатан ковчег и всичко приключва дотук.

  • 007 Anonimen 24.03.2021 14:21

    Никой не връща болните от корона,напротив!Те трябва да са в болницата.Тези именно натискат здравната система и се юрват като мухи на лайно към отдленеието.А тези,които нямат корона,са им отложени операциитеи всичко,което е животозастрашаващо.Те ще мрат,не коронясаните.

  • 006 Anonimen 24.03.2021 09:16

    връщат болните,а ни лъжат,че имало места.......явно имат директива да мрат хората......

  • 005 Anonimen 23.03.2021 14:53

    Смъртоносен бизнес,това е.Плащал си цял живот осигуровки и когато имаш нужда-няма легла за ковид или пък-плановите операции са спрени.Мисля,че никой не се съмнява вече,че сме подложени на геноцид,жестоко,съзнателно погубване на хората с цел ограбване на изработеното от тях национално богатство.

RSS

Най-нови

Земетресение близо до Девин

Земетресение край Девин

Земетресение разлюля района близо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на