Свързани новини

19.03.2021 09:24

Банкнотите от прокурорския удар във ВУЗ били реквизит за сватби и кръщенета

Видян 4380 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Откритите фалшиви пари (б.р. над $ 4 млн. и € 3,6 млн.) при шумната акция на полицията и прокуратурата не били предназначени за престъпна дейност, а само да се използват като реквизит за сватби и кръщенета. Такава версия разказаха пред съда защитниците на мъжа и жената, арестувани от прокуратурата преди два дни и обвинени в печатането на фалшиви пари в сградата на висше училище. Адвокатите твърдят дори, че откритата печатарска машина била произведена през 1987 г. и чисто технически нямало как да печата модерни валути фалшификати.
Самият съдебен състав прие, че  към момента няма нито едно годно доказателство, което да сочи, че откритите фалшиви банкноти имат характеристиката на подправени парични знаци. За съда остава недоказано, че откритите банкноти не са само печатни копия, като отчита още експертни справки, според които иззетите банкноти не са изготвени на хартия близка до оригиналната, а именно на незащитена хартия (водните знаци, нишки и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията). Съдът счита и, че няма и причина задържаните да се укрият или да извършат друго престъпление.
Затова и магистратите наложиха най-леката мярка подписка на арестуваните - мъж и жена. Определението на съда все пак може да се обжалва и протестира пред горната инстанция.
Задържаните бяха обвинени в производството и разпространението на неистински парични знаци. Прокуратурата настоя обвиняемите да бъдат оставени за постоянно в ареста. Според мотивите на съда обаче няма достатъчно доказателства, че става дума за подправени парични знаци.
Припомняме, че мъжът и жената бяха задържани във вторник, след като разследващите разкриха печатарска машина в помещение на Висше транспортно училище Тодор Каблешков в София, което е било отдадено под наем. В дома на обвиняемата пък са намерени 1 800 000 фалшиви долара.
От прокуратурата съобщиха на брифинг, че имат подозрения за сериозна схема за трафик на фалшиви пари към Украйна и Западна Европа. Мъжът и жената приемали поръчки за печатане на парите, като получавали около 10% от стойността на поръчката. Тепърва щяло да бъде анализирано качеството на банкнотите, но според МВР то било на добро ниво.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 ха ха 20.03.2021 20:10

    Явно за милиционера с каскета и кака Сийка разлика няма

  • 001 Кака Милкя,млаТши акАдеик по дентална генекологика,офиси на льокейшян - Горублянье събърбян: 19.03.2021 11:38

    Много е просто,като фасула.Както при копията на картини на известни майстори,така и при копията, реплики на банкноти, има само единствено изискване,което различава легалните копия от незаконите фалшификати.И ако то не се спазва,тези копия или реплики се считат за фалшишикати и се преследват от закона. Ако банкнотите са с макар и малка,но видима разлика спрямо оригиналните банкноти,това се считат за т.н. 'реплики' или 'копия' и не подлежат на преследване.Но ако са в абсолютно същия размер,тогава това са фалшификати.Точка по въпроса.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби