Свързани новини

18.03.2021 16:57

Ще пренаписват правилата за избор на разследващ главния прокурор

Видян 917 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да върне в Правната комисия към органа правилата за избор на новата фигура – прокурор, разследващ главния прокурор, предава Правен свят.


Въпросът бе включен за обсъждане в дневния ред на кадровиците за сряда, но се оказа, че голяма част от тях имат редакционни бележки по текстовете. Сред детайлите, които членовете на Прокурорската колегия смятат, че трябва да бъдат изгладени, е например времетраенето на изслушването на кандидатите, като кадровиците предлагат да няма определени ограничения за това.


Припомняме, че миналия вторник стана ясно, че Конституционният съд (КС) е допуснал за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на разпоредбите в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които бе създадена фигурата на т.нар. „разследващ главния прокурор“.


Проектът на управляващите за създаването на въпросната фигура бе критикуван от всички експерти, магистрати, адвокати, юристи и дори от самата прокуратура. На практика измененията в НПК не получиха одобрението на нито една от юридическите гилдии, а точно обратното – бяха оценени като „ненужни“ и „безсмислени“, особено на фона на това, че в нито една от държавите-членки на Европейския съюз няма създадена подобна практика.


Измененията в НПК бяха върнати за преразглеждане от президента Румен Радев, а след като Народното събрание ги прие повторно, той сезира КС с искане за обявяването им за противоконституционни.


С допускането на делото за разглеждане по същество от КС обаче сега кадровиците имат реална възможност да спрат провеждането на процедурата по избор до произнасянето на конституционните съдии. Очаква се да стане ясно дали те ще сторят това идната седмица.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 18.03.2021 17:40

    С тази нефелна и некомпетентна калинка Ахладова ситуацията е кауза пер дута

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено