Свързани новини

16.03.2021 10:16

Бобоков и президентският съветник Узунов съдят прокуратурата

Видян 3910 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският секретар Пламен Узунов са завели дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата. Това видя Сега в съдебните регистри. Всеки от тях иска по 26 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, защото след като на 9 юли м.г. са им предявени обвиненията за участие в престъпен сговор, по разследването не е извършено нищо повече. Двамата ищци претендират, че са в непрекъсната несигурност, тъй като прокуратурата нито внася обвинителен акт, нито прекратява разследването.


На 4 март Софийският градски съд е разпоредил на прокуратурата да бъде пратен препис от исковата молба. Тепърва ще се разменят книжа, преди делото да тръгне по същество.


Бобоков и Узунов бяха задържани на 9 юли м.г. при нахлуването на прокурори и служители на бюрото за защита на главния прокурор в президентството. Това разследване беше отделено от голямото дело Боклукгейт.


Според прокуратурата от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г. в Русе и София Бобоков се сговорил с Узунов да вършат в страната или в чужбина търговия с влияние и престъпления по служба. В исковата молба се припомня законовият принцип, че разследващите са длъжни в най-кратък срок да съберат необходимите доказателства за разкриване на обективната истина. Според НПК срокът за разследване е 2 месеца. Той може да се удължава по изключение при при фактическа и правна сложност на делото. В случая такава сложност няма. Към привличане на някого като обвиняем се пристъпва, когато се съберат достатъчно доказателства за виновността му, се казва още в исковата молба.


Ако след 8 месеца от началото на разследването обемът доказателства е същият и производството нито е прекратено, нито наличните доказателства са достатъчни за внасяне на обвинение в съда, очевидно е, че разследването не се води с нужното усърдие  и прокурорът не прави необходимото за да обезпечи своевременното му приключване, смята защитата на Бобоков и Узунов. И припомнят практиката на съда в Страсбург, че закъснялата справедливост е потъпкване на справедливостта. Изискването за разумен срок на процеса има за цел да гарантира общественото доверие в правораздаването  и да избегне положение, при което обвиняем се намира прекалено дълго в състояние на несигурност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.03.2021 17:29

    И лично поръчковия нефелен милиционер с каскета и комшия на мутрата в Бояна да си ги извади и плати от укритите сметки в чужбина!!!!!!!!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.