Свързани новини

15.03.2021 16:20

Премахват веригите за връзване на пациенти в психиатриите

Видян 2027 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Веригите, с които са връзвани пациентите на Държавната психиатрична болница в Царев брод са иззети. Това докладват българските власти до Комитета против изтезанията на Съвета на Европа. В края на миналата година излезе пореден доклад на комитета, който разкри инквизиционните практика на местата, където са настанени и се лекуват психично болни пациенти. Докладът описа лошо отношение, огромен недостиг на персонал, недопустимо приковаване на пациентите за леглата като връзване с вериги и заключване с катинари, за които 19’ вече писа.
Като постижение за болницата в Царев брод властите сега докладват, че "наличните 8 вериги в Първо отделение за активно лечение - мъже са иззети". Те уверяват още, че пациентите могат да се оплакват на директора на болницата и на лекарите, както и да подават сигнали в кутията за жалби и оплаквания. От отговорите на институциите не става ясно кой отворя въпросната кутия. Но се твърди, че пациентите имат достъп до телефон, и използват възможността да се оплакват на близките си, както и на здравното министерство или омбудсмана.
Ръководството на психиатричната болница Свети Иван Рилски също докладва предприети мерки. Като въвеждане на система за временно съхраняване на записите от видеонаблюдението в отделенията. Достъп до тези записи ще има само директорът на болницата и членовете на комисиите за проверка на съответните случаи, назначени пак от директора. Освен това било купено специално проектирано обезопасително оборудване, което не причинява болка и телесни повреди. А персоналът се обучавал как да го ползва. Фишовете за имобилизация ще се отпечатват директно от електронната система, за да не могат да бъдат манипулирани.
"Санитарката, проявила насилие, е установена още през лятото на 2020 г. и спрямо нея са проведени вътрешни процедури в отделението от старшата сестра и заместник-началника на отделението по това време", се казва още


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще