Свързани новини

15.03.2021 12:11

Държавната петролна компания вече си има шеф и УС

Видян 3623 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Досегашният шеф на Българския институт по метеорология Паун Илчев ще бъде изпълнителен директор на Държавната петролна компания, става ясно от проверка на БНР в Търговския регистър, предаде clubz.bg. Докато е заемал поста в института, Илчев е бил и член на вече закритата Държавна комисия по хазарта, свързана със скандала Васил Божков и допускането от нейните членове неплащане на стотици милиони лева държавни такси.


В Управителния съвет влизат още Ралица Георгиева, която ще бъде заместник на Илчев, и Радостина Белчева, която става председател на борда на директорите. Мандатът на тримата е петгодишен.


Припомняме, че предметът на дейност на компанията е създаване, съхраняване, опазване, обновяване и продажба на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти. Друга нейна задача е управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти.


Тя ще се финансира от бюджета, като за 2021 г. трансфера към нея е заложен за 49 млн. лв.  А през 2022 и 2023 г.- още по 29,5 млн. лева за всяка от тях. Тоест общо 110 млн. лв. за три години.


Създаването на ДПК бе анонсирано от бившите вече министри на икономиката и финансите Емил Караниколов и Владислав Горанов, а законът бе приет през лятото на 2020-а. Предприятието няма да има печалба, няма да може да се приватизира, ще управлява държавния резерв, ще изгради и държи собствени данъчни складове и ще има възможност да създаде държавни бензиностанции. С тях практически държавата ще влезе и на пазара на горива за крайния потребител. С пари на... данъкоплатците.


За новият директор на Българската петролна компания се знае малко. Той бе назначен за шеф на метрологията през 2015 година, след като предишният управляващ - Димитър Станков, бе оттеглен заради скандал. Според информацията за Илчев от тогава, представена от Министерски съвет, той "притежава богат управленски опит и умения, познава както административните, така и законодателните процедури в областта на контрола на пазара на стоки и услуги."


Странното е новината за едно от най-важните държавни дружества не дойде нито от Министерство на икономиката, нито от Министерски съвет, а се разбра от проверка на медиите. Към това трябва да прибавим, че в момента реално не се знае кога тази компания ще заработи, кога, как и дали въобще ще строи наистина бензиностанции и кога трябва да са готови.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 15.03.2021 18:28

    Какъв паун е тоз проскубан дрът юрдек!?

  • 003 Anonimen 15.03.2021 14:22

    Хубав курник за един паун и две кокошки.Вероятно и добри пари ще вземат.

  • 002 Anonimen 15.03.2021 13:33

    много наше момче, явно от всичко разбира....

  • 001 Anonimen 15.03.2021 12:18

    Таз мангуста бил голям капацитет, вкл. в метеопологията на бензина!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв