Свързани новини

13.03.2021 08:43

Не са изплатени К19-помощите още от 1-вата вълна и от 2-рата за декември и януари: АИКБ

Видян 3641 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„При затваряне на бизнеси, действащата нормативна подкрепа не предвижда подкрепа нито за бизнеса, нито за хората. Това трябва бързо да се промени, защото е поместено за две седмици, но никой не знае дали ще са толкова", каза председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на Денят ON AIR.
Той сподели, че за днес е свикано заседание на Тристранния съвет за удължаване на срока на действие на мерките за подкрепа на заетостта и доходите на хората.
"Това е за мярката 60/40, предложението е да се продължи с 2 месеца - април и май. И съответно да се увеличи срокът за тази подкрепа от хората в затворените заведения, които са в неплатен отпуск. Сега лимитът е 60 дни за година, ще се увеличи на 90", допълни Велев пред Bulgaria ON AIR.
По думите му работодателите ще настояват както за това, така и да се ускори темпът на изплащане на помощите за затворените бизнеси в коронакризата.
"За януари още не са изплатени средствата на предприятията. За декември също не са изплатени всички. Вярно, бързо беше разработена мярката и сравнително по-бързо, отколкото при първата вълна започнаха плащанията. Мерките за подкрепа на бизнеса при първата вълна за средните предприятия тепърва започват да се изплащат, а малките предприятия тепърва кандидатстват. Ние се стремим да изтеглим ликвидност от икономиката, вместо да я влеем", обясни експертът.
"До момента са изплатени само помощите микропредприятията, които са от 3 до 10 хиляди лв.. Там са дадени малко под 200 млн. Изплатени са и секторни мерки за туристическите фирми – 9,4 млн. лв. в петък, както и 30 млн. за автобусните превозвачи. И неизвестно количество за затворените бизнеси при втората вълна", допълни Васил Велев. За милиарди, за които се говори обаче, изобщо не става въпрос.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 къде са милиардите 15.03.2021 09:09

    Добре стимулираната зомби джендърка Сачева да обясни в кои чекмеджета и сметки отидоха милионите и милиарите, които тя публично отчита като разходени за помощ, а тя изобщо не е стигнала до предназначението си

  • 001 Тихомир Томов 13.03.2021 11:07

    Един умен мъж , който е време радикално да атакува системата ..................

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес приемайте предизвикателствата

Днес приемайте предизвикателствата като възможности