57-годишна жена е починала няколко часа след ваксинация с препарата на „АстраЗенека“ в Пловдив, обяви здравният министър Костадин Ангелов.


Това е наложило спирането на прилагането на препарата у нас, каза пред журналисти той.


Починалата жена е от Йоаким Груево. Тя е била насочена от семейния си лекар за консултация с кардиолог, който й е поставил ваксина в Медицинския център в Стамболийски, каза пред журналисти директорът на РЗИ - Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева.


Жената е била ваксинирана около 12 ч. вчера и без оплаквания се е прибрала. Около 3 ч. тази нощ е почувствала остър задух. Дошлият на място спешен екип само е констатирал смъртта.


Остра сърдечна недостатъчност и белодробен отток са били констатирани при аутопсията посочи доц. Тимонов. Проф. Ангелов отбеляза, че жената има голям брой придружаващи заболявания - наднормено тегло, запушена артерия, която е била оперирана през 2005 г. и байпас.


Ваксината ѝ не е от проверяваната партида, която беше спряна в няколко държави след смъртен случай в Австрия. Тестът за коронавирус е с отрицателен резултат.


По думите му през следващата седмица ще се изясни категорично дали има връзка с ваксинирането: "Това е една превантивна мярка за да можем да сме сигурни - след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медици, да вземем окончателно решение".


Министърът подчерта, че надеждата му е, че няма да се докаже връзка с ваксината, но на този етап доставените партиди от "АстраЗенека" остават на склад, а електронният регистър за записване ще бъде спрян.