Свързани новини

09.03.2021 11:03

Хиляди българи са ощетени заради неправилно облагане с данък МПС: Кметът на Русе

Видян 4346 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неправилно облагане на хиляди хора в страната с данък за МПС установи русенският кмет Пенчо Милков.Липсата на вписана екологична категория в талоните на автомобилите стана повод за инициираната от Милков среща с директора на ОД на МВР Русе Теодор Атанасов и началника на Пътна полиция-КАТ в града Михаил Манов.
“Пропускането на този важен детайл при регистрацията ощетява хората и те с право недоволстват, установявайки, че облагането е често по-високо от дължимото”, заяви кметът на Русе.
Според закона у нас регистрацията на автомобилите по места се осъществява от КАТ. Общините получават по служебен път данните, необходими за начисляването на данъците, без да имат правото да ги допълват или изменят. Това е информация за собственик, година на производство, мощност и екологична категория. При липса на подадени данни от КАТ до общината за екологичната категория на автомобила, се счита, че тя липсва и гражданите се облагат с по-високи ставки.
На повечето места в страната проблемът стои от години. Смятам, че трябва да започне масиран процес, при който наличните еко сертификати за всяка кола да станат част от нейния талон“, заяви Пенчо Милков.
Според него държавата трябва да организира правилно процеса, за да гарантира еднакви права на гражданите навсякъде в страната.
Необходимо е тя да осигури на органите по регистрация на МПС достоверна информация за еврокатегорията на съответната марка и модел автомобил.
Кметът обсъди с ръководителите на МВР и КАТ в Русе и възможността гражданите да се обърнат към контролиращите органи за вписване на еврокатегорията в талона на автомобила, ако такава липсва. За коли, регистрирани след началото на 2013 година, от КАТ могат да направят служебна справка. Заплатилите по-висок данък заради невписване на екологичната категория в талона за 2021 г. могат да получат приспадане от дължимите данъци за следващата година.
Какво става вместо това?!19’ вече на няколко пъти Ви разказа за приетия тихомълком закон за екостикерите, които ще удвои цената на техническите прегледи на превозните средства. Всъщност, според приетия закон реално ще се преглеждат само онези автомобили и товарни возила, които нямат в регистрацията си упомената екокатегория Евро, но ще се води, че на всички. Другите 99,75% от МПС-тата у нас просто ще си плащат едни допълнителни пари, показа разследване на 19 минути.
Още по-големият скандал е, че държавата ще поръча 6 милиона стикера за година, и така всяка следваща година, при положение, че в страната към началото на 2020 г. има едва 3 752 566 превозни средства.

 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв