Европейската комисия съобщи днес, че бързо ще определи какви мерки да предприеме заради намерението на Белгия да продължи забраната за пътуване през граница за развлечение до 18 април, предаде бТВ.


С изненада научихме от медиите, че белгийското правителство възнамерява да продължи тази мярка, заяви говорител на комисията. Той уточни, че в навечерието на тези съобщения белгийските власти са изпратили писмо до ЕК по повод ограничената свобода на движение, без да заявяват подобно намерение.


Мнението ни не се е променило, държавите трябва да спазват рамките за ограниченията, които сами възприеха на европейско равнище. Търсим възможно най-бързото решение, мерките за ограничаване на пандемията трябва да бъдат по-целенасочени, поясни говорителят.


Белгия първоначално бе въвела забрана за пресичане на границата по несъществени поводи до 1 април. В петък миналата седмица правителството обяви, че тази мярка ще се запази поне до средата на април, като същевременно започне постепенното отпадане на други ограничения за обществения живот в страната.