Свързани новини

06.03.2021 16:24

До месец пускат коктейла с готови антитела за лечение на Covid-19: Проф. Гетов

Видян 3331 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Активно се работи по пускането в употреба на коктейла от моноклонални тела. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

„Това са специфични продукти за терапия за вече заболели пациенти. Те са в различно съотношения. Това са готови антитела, които предпазват пациента от усложнения. Разглеждаме наличните данни и най-вероятно ще бъдат одобрени по процедурата за състрадателна употреба. Тази процедура е специфична и се прилага в определени лечебни заведения. Вероятно в началото на април ще бъдат налични“.

Проф. Гетов подчерта, че тъй като вирусът непрекъснато мутира, не може да се каже със сигурност коя ваксина е ефективна за новите варианти.

„За британския ваксините са ефикасни. Работи се усилено за редизайна на ваксините за другите варианти на вируса. Следващите месеци ще се появят бустерните дози за останалите варианти... Възможно е хората, получили втора доза, да трябва да получат трета, която да покрива новите мутации“.

Европейската агенция по лекарствата е започнала поетапната оценка на руската ваксина „Спутник V“, като оптимистичният вариант за срок за издаване на разрешителното е началото на май.

„Адмирирам хората да съобщават на Българската агенция по лекарствата за ваксиналните реакции. Ваксината на „АстраЗенека“ е малко по-агресивна, но всички реакции са описани в продуктовата информация. Те са нормални с оглед на типа ваксина и хората не бива да се притесняват. Едни реагират по-бурно към съответната ваксина, други по-спокойно, но това зависи от настройката на индивидуалния имунитет“, допълни проф. Гетов.

Проф. Илко Гетов посъветва жените да не планират бременност около три месеца след ваксиниране.

„На този етап няма никакви притеснения за хората с хронични заболявания, за тях е препоръчително ваксинирането. Препоръчително е и за хората с наднормено тегло. Пациентите на имуносупресивна терапия е добре да се въздържат от ваксиниране три седмици преди и три седмици след терапията“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 07.03.2021 10:39

    Добре че ни каза, ще се наредим на опашка. Rosemary Frei – The “antibody” deception

  • 001 Anonimen 07.03.2021 10:37

    Добре че ни каза, ще се наредим на опашка.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева