Свързани новини

04.03.2021 15:55

Фирма от акцията Октопод осъди прокуратурата за 400 000 лева

Видян 2592 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата е осъдена да плати общо над 400 000 лева обезщетения на фирма Кепитъл Лизинг АД, която преди 11 години нашумя при акция Октопод  и беше обявена за едно от пипалата му, съобщи правният сайт Лекс.
След 6-годишна съдебна битка дружеството спечели делото срещу прокуратурата за нарушаване на правото на Европейския съюз.
Софийският градски съд и Софийският апелативен съд са отхвърлили исковете на Кепитъл Лизинг, но Върховният касационен съд е отменил решението на апелативните магистрати и е постановил обезщетение от 200 000 лева за имуществени вреди, още 10 000 лева за морални вреди, които с разноските и лихвите за последните 9 години надхвърлят сумата от 400 000 лева.
На 10 февруари 2010 г. МВР и прокуратурата обявиха, че е в ход акция Октопод и зрелищно арестуваха Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, братята Пламен и Йордан Стоянови и Николай Велков. Същия ден разследващите нахлуха в офиса на Кепитъл лизинг

Разследващите изземват всички компютри и актуалната документация в 63 чувала. Става дума за всички оригинални лизингови документи - договори, записи на заповед, погасителни планове, оригинални свидетелства за регистрация на автомобили, застрахователни и счетоводни документи, изпълнителни листове срещу длъжници, кореспонденция с лизингополучатели и с държавни институции.
Впоследствие в медиите компанията Кепитъл лизинг бе обявена за пипало на Октопод-а и перачница на пари с двойно счетоводство и черна каса. Според показания на свидетел по делото пък работната атмосфера станала тягостна, защото служителите се чувствали смачкани, тъй като клиентите отказвали плащания по договори и се отнасяли с тях като с престъпници, мошеници и измамници.
От фирмата твърдят, че изземването на цялата документация я е лишило от възможността да функционира, като оценяват вредите си на над 3.88 млн. лева.
От Кепитъл лизинг, твърдят, че имуществените им загуби са за близо 4 млн. лева, тъй като


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец