Свързани новини

03.03.2021 11:50

Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка: Радев

Видян 6064 пъти | Коментари 7
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отново е трети март и ние пак сме тук хиляди пред Храма на свободата. Искам да ви попитам нещо- очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка, заяви президентът Румен Радев в словото си за 3 март:


“Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото Ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?!

Благодаря Ви, че сте тук!

Защото Шипка е място свято, Шипка е костница на „шепата спартанци“: нашите опълченци и воините на руския император Александър II, нашият Освободител.

Вазов е рекъл за опълченците: „България цяла сега нази гледа“. Истината е, че България винаги, във всяка епоха, гледа всеки един от нас. Защото героичните епоси са рядкост, но достойнството и характера са подложени на изпитание всеки ден.

С Вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, Вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация.

Защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне.

Скоро и нашето време ще бъде в историята. Но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас.

Едно е ясно: историята е урок, геройствата са вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои.

Нужна е вяра,

нужно е усилие,

дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът.

Честит празник на всички Вас!

Да живее България!„



Президентът отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

"Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет. Българите имат свято чувство, неподвластни на страх и забрана. Затова смятам, че имаме бъдеще като народ", каза той пред журналисти.

Държавният глава беше посрещнат с аплодисменти при пристигането си на Шипка. Той поздрави хората за празника и им благодари, че са тук.
Президентът Радев прие почетния строй и поздрави военнослужещите по случай 3 март. Беше изпълнен химнът на България.


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 честит Национален празник 03.03.2021 12:32

    Управляват ни безродни предатели и престъпници. Защо Министър Председателя на България никога не се е качвал на светото място Шипка, а се крие като плъх и обикаля не мили не драги по села и паланки?!

  • 001 ПЕНСИОНЕР 03.03.2021 12:22

    ПРЕЗИДЕНТ,ГЕНЕРАЛ,РОДОЛЮБЕЦ,ОТКЪДЕТО И ДА ГО ПОГЛЕДНЕШ.

Виж всички
напред
02|02
реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп