Свързани новини

01.03.2021 13:12

Съдът използва пандемията, за да налага цензура: Ахчиева

Видян 1797 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Пандемията се използва от съда, за да ограничи достъпа до съдебните заседания, които иначе са публични по закон. Административният съд в София обаче не допуска журналисти в съдебната зала, дори и след като са подали предварителна заявка, каквато се изисква според заповедта, свързана с ограничаването на разпространението на COVID-19, пише Euractiv.
Така на практика при закрити врати протече заседанието по делото на Катя Амие срещу отказа на гранична полиция да я допусне в страната.
19’ вече Ви разказа абсурдната ситуация, при която Амие пристига с полет от Нидерлания в София, заедно с 12-месечната си дъщеря, която има българско гражданство.
 Вместо майката и бебето да си отидат в техния дом в София, те бяха изолирани на Летище София в една стая с решетки.
Гранична полиция отне българските им документи. Така майката и бебето останаха заключени на летището.
След 6-дневен престой на летището майката и бебето  бяха върнати обратно с полет до Нидерландия, откъдето бяха пристигнали на втори януари.
Властите на Нидерландия ги допуснаха на тяхна територия, макар и без никакви документи, тъй като те им бяха иззети от българските гранични власти.
В момента майката Катя Амие и бебето Руейда живеят вече два месеца в една европейска държава, използвайки адресната регистрация на техните роднини.
Административният  съд в София е отказал да допусне Валя Ахчиева до откритото съдебно заседание срещу незаконното недопускане в страната на младата майка.
„Съгласно заповед на Председателя на съда – Радостин Радков, достъпът  на журналисти до съдебните зали става с предварителна заявка до председателя на съдийския състав. И след като направих това, една седмица по-късно, само часове преди откритото заседание, аз бях информирана по телефона от служител на  деловодството в  съда, че съдия Красимира Проданова не допуска присъствието ми в откритото заседание.

На това заседание трябваше да се разгледа жалбата на майката Катя Амие, че тя не е допусната до територията на България, след изземване на документите и от българските гранични власти. Не бях допусната като журналист в открито съдебно заседание, за да отразя развитието по казуса с младата майка, с абсурдния аргумент, че заради COVID пандемията, според заповед на председателя на съда, не се били допускали журналисти в съдебните зали, както и в самата сграда.”, разказва Ахчиева.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни