Свързани новини

01.03.2021 09:53

Китай обяви край на бедността: ВВС

Видян 2623 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайският президент Си Дзинпин обяви, че страната е постигнала „чудото да преодолее крайната бедност”, цитира го ВВС. Според него никой от нейните почти 1,5 млрд.жители не съществува под границата на бедността. Така той отчита изпълнението на своята 8-годишна програма за елеминиране на мизерията в селските райони, които бяха в значителна степен изостанали от градските, с която дойде на власт преди 8 години. 100 000 000 души са прескочили границата на бедността от добрата й страна за този период с инвестиции, които се оценяват от Си на повече от 250 000 000 000 долара или над четвърт трилион.


Тъй като животът там е много по-евтин, сумата от над 620 долара на човек годишно изглежда малка по европейските стандарти, но означава 3 пъти хранене, достатъчно облекло и обувки, достъп до медицина, образование, интернет и административни услуги. Както уточнява на свой ред Ройтерс, китайската граница на бедността е разполагаеми 1,69 долара на ден при утвърдена от МВФ 1,90 долара. Тоест, на практика една и съща.


За 40 год. борба с бедността, започната от Дън Сяопин, Китай извади над 770 млн. души, които се намираха под нейната граница, което е непознат мащаб в цялата световна история. Това доведе до рязко снижаване на световната бедност, отчитано от всички международни институции.


„98,99 млн. китайци от 832 общини или общо 128 000 села бяха извадени изпод границата на бедността, с което извадихме и последния регион от картата на бедните райони на страната”, обяви Си. При неговото идване на власт все още съществуваше голяма разлика между Изтока и Запада в страната – нейната по-малко развита сърцевина.


Голямата цел на тази програма, която не секна дори при коронавируса, е насърчаване на вътрешното потребление, което да осигури нов следкризисен ръст на китайската икономика. Тя първа в света, още през второто тримесечие на миналата година, излезе на плюс и към края на годината изпреварваше в пъти всички останали.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд