Свързани новини

26.02.2021 17:17

Индия и Китай обсъждат изтеглянето на войски от оспорвана територия

Видян 1528 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индия и Китай обявиха, че са започнали дискусии относно по-нататъшното намаляване на присъствието на войски по линията на фактически контрол, където страните изпитаха нарастващо напрежение през последната година, предаде RT.


Срещата между външните министри от двете страни дойде, когато двете правителства се опитаха да предотвратят връщането към смъртоносния сблъсък от 2020 г., в резултат на който загинаха 20 индийски войници и четири китайски войници в най-тежкото насилие, което регионът е виждал от граничната война през 1962 г.


75-минутното телефонно обаждане между китайския дипломат Уанг Йи и индийския външен министър Субрахманям Джайшанкар потвърди, че и двамата са съгласни с „отцепване“ на силите от района около езерото Пангонг Цо, като дипломатите обещават да работят за „бързо разрешаване на оставащите въпроси."


"След като разединяването приключи във всички точки на триене, тогава двете страни могат да разгледат и по-широко деескалиране на войските в района и да работят за възстановяване на мира и спокойствието", се казва в изявление след призива.


Линията на фактически контрол (LAC) минава по средата на контролираните от Китай и контролираните от Индия райони в Тибет и Ладак, като регионът е обект на териториален спор между двете страни от Китайско-индийската война през 1962 г.


Дипломатическото съобщение от Индия и Китай следва подобно облекчаване на напрежението между Ню Делхи и Пакистан по протежение на спорната граница на Кашмир 24 часа по-рано.


В четвъртък генералните директори на военните операции (DGsMO) на Индия и Пакистан се съгласиха да спрат стрелбата по оспорваната територия, тъй като се стремят да осигурят „устойчив мир“ по границата, налагайки примирие, което технически е в сила от 2003 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева