Свързани новини

26.02.2021 09:30

US удари в Сирия по заповед на Байдън унищожиха "множество съоръжения" на "подкрепяната от Иран милиция": Пентагонът

Видян 4404 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ атакуваха подкрепяната от Иран милиция в Сирия, потвърди Пентагонът, добавяйки, че въздушните удари са одобрени от американския президент Джо Байдън и са предназначени за отмъщение за ракетни атаки срещу американски бази в Ирак, предаде RT.

„По указание на президента Байдън американските военни сили по-рано тази вечер извършиха въздушни удари срещу инфраструктурата, използвана от подкрепяни от Иран бойни групи в Източна Сирия“, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. Атаката е извършена около 18:00 ч. източно време в четвъртък.

Кърби повтори по-ранните съобщения в медиите, че бомбардировките на сирийската територия са отмъщение за „неотдавнашни атаки срещу американски и коалиционен персонал в Ирак“. Освен това той твърди, че набезите са насочени към намаляване на напрежението в Близкия изток.

    В същото време действахме по умишлен начин, който има за цел да деескалира цялостната ситуация както в Източна Сирия, така и в Ирак.

Кърби твърди, че ударите са нанесли сериозни щети на инфраструктурата на „редица подкрепяни от Иран бойни групировки, включително Кайт’иб Хизбула и Кайт’иб Саид ал Шухад“, отбелязвайки, че „множество съоръжения“ са унищожени.

Непотвърдени съобщения от Сирия говорят за експлозии близо до Ал-Букамал, град в провинция Дейр-ез-Зор близо до границата с Ирак.

Съобщените въздушни удари идват след поредица ракетни атаки върху Зелената зона в Багдад, авиобазата Балад и международното летище Ербил в Ирак през последните две седмици. Нито една група не е поела отговорност и Пентагонът не е обвинил официално никого.



Това не е първият път, когато САЩ обвиняват Иран за нападения срещу американски войски и контрагенти в съседен Ирак. След смъртта на един изпълнител, администрацията на Тръмп обвини милицията Катаиб Хизбула и други отряди за популяризация на шиитите (PMU), което завърши с убийството на генерал Касем Солеймани, командир на силите Кудс на Корпуса на ислямската революционна гвардия (IRGC) на Иран през януари 2020г.

Самият Байдън даваше тон на демократите, които по това време осъдиха хода на президента Доналд Тръмп, заявявайки, че е „хвърлил пръчка динамит в кутията. Председателят на парламента Нанси Пелоси (Калифорния) заяви, че ударът по Солеймани рискува „да предизвика по-нататъшна опасна ескалация на насилието“ и е предприета без разрешение на Конгреса. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.02.2021 11:43

    Безсилните кравари, осрани до уши, понеже не могат да докажат нищо по нападенията в Ирак, гърмят сватбарската в ... Сирия. Типично по краварски - тъпо, задръстено и дебилско!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на