Свързани новини

25.02.2021 09:42

Месец преди изборите Борисов смени курса и вече предлага ваксина на всички: АФП

Видян 2556 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Месец преди парламентарните избори правителството внезапно промени курса си, след като не успя да убеди хората, които имат право да получат инжекция, независимо дали са медицински специалисти, учители или социални работници, пише АФП в свой коментар за България, предаде Гласове.


93-годишен пенсиониран лекар току-що се ваксинира заедно с 21-годишната си правнучка: в България, първата държава в Европейския съюз, която се отказва от стратегията на приоритетните групи, имунизацията вече се предлага на всички.


Месец преди парламентарните избори правителството внезапно промени курса си, след като не успя да убеди хората, които имат право да получат инжекция, независимо дали са медицински специалисти, учители или социални работници. „Доверете се на науката!“, умоляваше министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, отчаян, че само една трета от записалите се са дошли да се ваксинират.


Така България, най-бедната страна в ЕС, но получаваща дози в рамките на стратегията на Европейската комисия за предварителна поръчка, има най-ниското ниво на ваксинация от 27-те.


Към днешна дата едва 150 хил. българи са ваксинирани, или 2,1% от населението.


Няма значение, импулсивният премиер Бойко Борисов отвори широко вратите на центровете, когато най-сетне дойде редът на хората над 65 г. и хронично болните. Пред софийските болници започнаха да се образуват дълги опашки, смесвайки млади и стари, здрави хора и други по-уязвими, принудени да чакат с часове.


"Ситуацията коренно се промени. Преди трябваше да молим хората да се ваксинират. Сега екипите са много заети", казва Силвия Чолакова, ръководител на поликлиниката на една от най-големите болници в столицата.


„Облекчена и щастлива“, Деница Вълканова, на 31 г., се усмихва широко зад маската си. "Приятели, които живеят в чужбина, ми казват, че ще трябва да чакат с месеци, преди да имат право на това."


Хаос и недоверие


Преди тази промяна в стратегията, около половината от населението не искаше да се ваксинира, според две отделни проучвания, публикувани миналата седмица, докато фалшивата информация изобилства от появата на пандемията.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби