Свързани новини

23.02.2021 12:30

При добро глобално покритие с ваксини до 2 г. вирусът ще е само на отделни места: Проф. Аргирова

Видян 1933 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

При добро глобално покритие с ваксини до 1-2 години най-вероятно коронавирусът ще стане ендемичен, т.е. разпространението му ще се ограничи само на отделни места, където покритието с ваксини не е достатъчно. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова, цитирайки последно проучване на едно от най-авторитетните специализирани издания списание „Nature”.


„Ще има страни и територии, които ще могат да се отърват от коронавируса при добър брой ваксинирани хора, но ще има и т. нар. джобове, в които хората няма да бъдат имунизирани достатъчно и може да продължат тези отваряния, затваряния и гранични мерки. С това призовавам ваксинацията, която е започнала, да придобие действително масов характер и със сигурност ще имаме резултат от това”, каза проф. Аргирова пред Би Ти Ви.


Според нея обаче като цяло не се вярва на ваксините у нас. Проблемът го има и в малките населени места, като причините за това са редица, но основно е защото там има по-малко разпространение и по-малко болни, а някъде даже съвсем няма, допълни тя.


Всички ваксини са много добри, категоричен е специалистът и допълни, че в разяснението на това трябва да се включат личните лекари по места.


Ефективността им срещу новите варианти също е доказана, припомни още проф. Аргирова.


„Този вирус се разпространява със страхотна бързина и колкото повече се разпространява, толкова повече мутира. За да спрем това, трябва да се ваксинираме. За ваксината на „Пфайзер” вече е установено, че чрез нея вирусът не се предава. За „АстраЗенека” пък се установи, че дори при заразяване, 70-75% от хората, които не са развили симптоми, така и не ги развиват. Това са многостранни ползи от ваксините”, каза вирусологът.


В ход в момента са изследвания на абсолютно всички одобрени ваксини дали предотвратяват разпространението на коронавируса. Като категорични резултати за момента има само за „Пфайзер”.



продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.