Свързани новини

18.02.2021 12:30

Пчелари в готовност за протест заради смъртността на пчелите

Видян 2777 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Готовност за национален протест заявиха представители на Националния браншови пчеларски съюз и Сдружение „Български свободни пчелари“, предаде БНР.

На пресконференция днес от организациите ще представят искането си за водене на адекватна по думите им политика от страна на Министерството на земеделието за изследване на причините за високата смъртност сред пчелите и промените в Закона за пчеларството.

"Високата смъртност сред пчелните семейства последните години е главният проблем пред нас, този проблем обаче сякаш не съществува пред отговорните институции (Българската агенция по безопасност на храните), които го обясняват само с климатичните причини, което е като щрауса, който си е скрил главата в пясъка", коментира в "Преди всички" Сребрин Илиев, председател на Националния браншови пчеларски съюз.

По думите му този проблем, освен преките финансови загуби на заетите в сектора, води и до невъзможност да се осигурят  пчелни семейства, които да опрашват културите - това води пък от своя страна до намаляване на биоразнообразието.

"Този процес за повишаване на смъртността е валиден за всички опрашители (не само медоносната пчела) и ЕК го постави на дневен ред - да опазваме опрашителите" , посочи Илиев.

Илиев каза още, че в момента смъртността е катастрофална, на места тя е 80 на сто. "За компетентния орган този проблем не съществува - тоест ние пак ще получим твърдения, че никой не е регистрирал тази смъртност. А проблемът трябва да се идентифицира.

Според закона за пчеларството не сме ние, които ще идентифицираме тази смъртност. Разбира се, че и пчеларите имат вина за това, но държавата трябва да изготви механизъм и система за анализ на причините и фактите, които довеждат до тази смъртност и да се вземат мерки. Това понятие трябва дори да се разпише в нормативен документ - смъртност при пчелните семейства", посочи още Илиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали