„Липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление води до това, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото, оттам – и такива уродливи инциденти“ – по този начин президентът Румен Радев коментира пред журналисти в Самоков инцидента от столицата, при който необезопасен и незаконен кабел уби 16-годишен младеж, предаде бТВ.


„Най-важната тема в момента са предстоящите парламентарни избори. Залогът е огромен – той не е дали да се смени или удължи сегашната власт, той е дали да се продължи със сегашния властови модел, който води до разпад на държавността, корупция, ниска ефективност и все по-голямо изоставане на държавата. За съжаление, редица партии не се фокусират върху този проблем и отново се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати и пенсии“, коментира държавният глава.


Той призова политическите сили в новия парламент да сключат Пакт за почтеност, професионализъм и компетентност при излъчването на управленски кадри. Радев се обяви още за реформа на изборното законодателство, върховенство на закона, реална борба с корупцията и оптимизация на целия процес по създаване и приемане на нови закони.


„Каквито и икономически, социални и други политики да се предприемат, те ще са обречени на провал. Здравата основа е здравата държавност“, категоричен беше президентът.


По повод факта, че репликата му „Мутри, вън!“ се превърна в част от наименованието на коалицията на Мая Манолова и „Отровното трио“ за парламентарния вот, Радев заяви: „Аз очаквам повече и граждани, и политически партии да отстояват тази позиция – че не може да има управление в този порочен модел“.