Свързани новини

16.02.2021 09:24

БАН има К19 ваксина, държавата не я финансира с 300 000 лв.

Видян 10267 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До месеци ще бъде представен български препарат, който създава имунен отговор за всички мутации на коронавируса за разлика от AstraZeneca, на която кабинетът налива стотици милиони, но усилията на учените ни остават без подкрепа от властта. „БАН ще е готова през лятото да покаже прототипа на ваксината си срещу Ковид-19”, заяви шеф-имунологът проф. Андрей Чорбанов на Академията в ефира на ON AIR.
„Държавата категорично игнорира всичко, което се прави. Аз основно си говоря, те не говорят. Получаваме в момента дарения от различни организации. Ще изразя своята благодарност към всички, които ни помагат. Ще отсрамим страната и науката", подчерта ученият. По думите му институциите не се съветват с учените за каквото и да е било, а търсят помощта им след вече минали събития.
"Не става дума за много пари. Нашата ваксина е със специален носител, абсолютно безвредни частици. Една машина струва 120 хил. долара, тази инвестиция е смешно малка на фона на това колко може да спечели държавата, ако произвежда сама продукт. Нашата ваксина ще отговори на всичките мутации и ще довършим експеримента", категоричен е имунологът. Напомняме, че премиерът Бойко Борисов обеща на БАН милиони за разработване на наша ваксина  още по време на първата вълна на пандемията, но в крайна сметка учените ни останаха без държавно финансиране.

Проектът дори не се оказа сред седемте, одобрени от фонд Научни изследвания на МОН.  Той не получи 300 000 лв. - таванът, за който можеше да се кандидатства. За сметка на това френският институт Пастьор например финансира проекта на БАН със 70 000 евро.

На този фон кабинетът закупува чужди ваксини, които се вече се отличиха със съмнителен ефект за здравето. Правителството явно фаворизира препарата AstraZeneca, който иначе беше подложен на критики, върнат или дори забранен в други страни.
България продължава изостава от другите страни в ЕС с темпа на ваксиниране и основната причина за това е малкото количество доставяни ваксини. Причината за това пък е, че държавата е предпочела да поръча повече от ваксината на Astra, която до


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 17.02.2021 09:51

    ПРОКЛЕТА алчна,ненаситна и крадлива върхушка ни диктува и лъже всеки ден,проповядват само лъжи....

  • 005 Anonimen 16.02.2021 20:41

    Няма как неграмотни престъпници да ни управляват и да мислят за наука, тях само далавери и рушвети ги вълнуват - магистрали, стадиони, саниране и всичко некачествено и пълен провал с разхищение на стотици милиарди на всички нас или внос от приближени фирми с голям %комисионни

  • 004 Anonimen 16.02.2021 17:03

    управниците не мислят как да ви помогнат със 120 000 за машина,но КРАДАТ милиардите от ЕС ,нали?гласувайте за мошениците пак.....

  • 003 Херман Ритхофен 16.02.2021 15:08

    Управляват ни мутри! По мутренски! Но все пак ние си ги избрахме!

  • 002 Anonimen 16.02.2021 11:26

    "По думите му държавата не се съветва с учените за каквото и да е било" Какво учудващо има в думите на професора? Нищо! Прости, тъпи, алчни задръстеняци и лайнари за какво да се допитват до наука?

RSS

Най-нови

Петър Петров

Възраждане се регистрира за вота в ЦИК

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1 в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но