Свързани новини

15.02.2021 11:07

Необходима е само една доза за изкарали К19: Франция

Видян 2278 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Френският здравен орган препоръчва на всеки, който преди това е бил заразен с Covid-19, да получава само една инжекция от ваксината, вместо обичайните две дози, съобщава ВВС. Хората, които са се възстановили от Covid, имат известен имунитет и трябва да бъдат ваксинирани три-шест месеца след това, се казва в съобщението.Франция е първата държава, издала този съвет.
До момента страната е извършила 2,8 милиона ваксинации, съобщи здравното министерство. "Единичната доза ваксина по този начин ще играе ролята на ускорител за някой, който преди това е бил заразен с коронавирус”, каза Haute Autorité de Santé (HAS).
Поне 3,4 милиона души във Франция са регистрирани с потвърден Covid-19, но се смята, че истинското число е по-високо. Около 81 000 души са починали с вируса – страната е седма в света по този показател. Франция обаче има 10 пъти по-голямо население от нас, т.е. смъртността е по-малка, отколкото в България като % от населението.
Програмата за ваксинация на Франция започна през декември, но изостава от други страни като Израел, Обединените арабски емирства и Великобритания.
Трите основни ваксини, използвани в световен мащаб, се прилагат в две дози,
доставени с интервал от няколко седмици. Но според HAS четири проучвания показват, че еднократна доза при някой, който се е възстановил от коронавирус, води до достатъчен имунен отговор, за да се предпази от по-нататъшна инфекция.
"Хората, които вече са били заразени, запазват имунна памет", каза HAS в прессъобщение. Хората с потисната имунна система все още трябва да получават две дози, добавя агенцията.

Снимка: Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни