Свързани новини

13.02.2021 12:45

Дори кучетата не могат да живеят така: BBC с критика към България заради ромите

Видян 2364 пъти | Коментари 5
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ромските общности са едни от най-маргинализираните в Европа. Повече от 10 милиона души живеят до голяма степен в бедност, често в пренаселени селища.

Пандемията опустоши много от техните общности, като допълнително ги откъсна от обществото.

Жителите на ромските селища често са предпазливи да пуснат журналисти, но кореспондентът на BBC Europe Жан Макензи е поканен в един квартал населен от най-големите ромски общности в България-  квартал “Надежда” в Сливен. В репортажа си  той представя животът там по време на Ковид-19.

През 2011 година в тази част на града са живели близо 12 000 души.  А днес – между 20 000 и 25 000. Кварталът е опасан с дълга тухлена стена, изградена още по времето на социализма, за да “предпазва” жителите му от преминаващите наблизо влакове. “Живеем като в джунга, изолирани сме от света. Чувстваме се изоставени. Aко нямаме вода, няма как да се предпазим от пандемията. Преди пандемията беше трудно, сега е три пъти по-трудно” разказва студентът Михаил Мишев пред ВВС, активист. Цял живот той е живял тук, предаде marginalia.bg.
Жителите на ромските селища често са предпазливи да пуснат журналисти, но британският кореспондент успява да разговоря с хората от гетото. Те се оплакват, че са изоставени от държавата, живеят мизерно и не им е осигурен достъп до пътища, канализация, електричество и вода. Нямат достъп и до работа.

В репортажа е засегната е и темата за онлайн обучението. Показано е семейство, което няма финансова възможност за компютър и това е причината децата да бездействат по цял ден, докато родителите са заети с прехраната. В репортажа се припомня времето, когато районът беше под карантина заради коронавируса, а жителите му са изолирани в нехигиенични условия и без работа.








 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 14.02.2021 18:43

    Како Милке, Прекрасно нещо си написала!

  • 004 Кака Милкя,дентален венеролог,офиси на льокейшян - Горублянье събърбян: 13.02.2021 22:31

    За сметка на необгрижваните от власта роми,българите в регион България живеят обгрижвани охолно и спокойно може да се каже и мега тузарски.Поне 2 милиона от засипаните със социални благинки българи имат лускозната привилегия да не ползват услугите на Топлофикацията,но въпреки това да плащат от 30 до 50 лева на месец за "парно",въпреки че повечето дори са си премахнали дори и радиаторите от домовете си.Дори и в Лихтенщайн или в най-беднат,като БНП държава в Европа - Норвегия нямат такива разглезващи ВИП услуги за населението си !Тази ВИП услуга."Плащаш парно гадино мръсна,но не го ползваш!", принуждава поне милион българи с пристрастяване към мазохизъм, да си стоят в къщи и да спят навлечени в стари балтони,дебели якета ,овити в шалове и вълнени пуловери за да се насладят на термалния лукс в които тънат.И докато живеещите в немилост роми ползват ,понякога и над хиляда лева детски надбИвки за многодетсо ,разпищолилите се ,повечето с по 200,а някои български наглеци и с 300 лева пенсии,които баслословни суми и да се съдерат от пазаруване не успяват да изхарчат.За другите екстри,които българите ползват,като най-скъпите лекарства на Европа,най-скъпите хранителни стоки,но затова пък най-некачествените ,няма да отваряме темата от скромност!

  • 003 Anonimen 13.02.2021 15:11

    Е как да не могат? Могат и даже им харесва. Ето пример една имаше "вълшебна" карта със милионна сметка (99млн май) от грешка. Теглили всеки ден общо над 100хил докато ги разберат. И след това прозорците им още са голи дупки. Значи имала камара пари, но пръста си не мръднала да си оправи стаята поне, не цялата къща. Значи - харесва им да са по-зле от кучета, комфортно им е така.

  • 002 Anonimen 13.02.2021 14:52

    Явно г-н Маккензи или изобщо не е на ясно с реалността или е взел добра премия за дописката. Защо французи съдят роми и им забраняват влизане в страната, или защо неговата държава дава 2000 паунда и самолетен билет да се разкарат от страната му?! Да си ги дъръжат и обгрижват, само тогава ще разберат какво източване на средства е без никаква полза, а не да ги защитават, но да са тук, а не при тях!!!

  • 001 Anonimen 13.02.2021 14:40

    Да ги вземе в Албиона и там да си ги отглежда и да му се плодят ката хлебарки...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева