Свързани новини

12.02.2021 14:16

Raiffeisen и Ревизоро срещу еколозите и Камчийските пясъци

Видян 2273 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки граждани и активисти се събраха под прозорците на премиера Бойко Борисов на екопротест в защита на Камчийски пясъци. Организатори на събитието бяха активистите от “За да остане природа в България” и “Зелени закони”. Според природозащитниците, проектът за изграждане на курорт в защитената територия в миналото е бил свързан с „Райфайзенбанк“ у нас, с Тодор Батков и с „империята“ на Миню Стайков през мрежа от български, австрийски и британски физически и юридически лица. Експерти алармираха „Биволъ“ за нежеланието на министъра на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро да върне заповедта за забрана за строеж на съответния бряг, въпреки обещанието да провери случая. Медията ни се опита да се свърже с екоминистъра, но той не отговори на обажданията и SMS-ите ни с молба за коментар. От “Райфайзенбанк България” реагираха на писменото ни запитване, адресирано до председателя на УС Оливер Рьогл и изпълнителния директор Мартин Питлик, признавайки за участие в проекта на една от дъщерните компании на банката-майка в миналото, съобщава bivol.bg.

По незаконен начин Министерството на околната среда и водите премахна изричната забрана за застрояване на най-големия комплекс дюни в България, гласи поводът на организаторите за провеждане на протестната акция пред Министерския съвет.

„След като разкрихме, че това се е случило със скандална подмяна на документ, публикуван за обществено обсъждане, министър Емил Димитров обеща проверка и отмяна на заповедта. Минаха две седмици, в които не се случи нищо. Явно целта е обществото да забрави“, пише в обявата за събитието в социалната мрежа.

По-късно същия ден протестът получи и политическа подкрепа: от самите Камчийски пясъци се включи на живо съпредседателят на “Демократична България” и лидер на “Да, България” Христо Иванов, който свърза застрояването на тази защитена зона с модела “Доган”.

От години проектът за курорт върху Камчийски пясъци бе на дъщерна компания на австрийската „Райфайзен Инвестмънт Банк“ (РИБ) у нас: „Рийс Интернешънъл“ ЕАД (REECE INTERNATIONAL EAD).

Според данните в Търговския регистър, фирмата с 430 хил. лв. капитал е регистрирана на адрес: гр. София 5345 р-н Красно село 68134-02 1606 бул. СКОБЕЛЕВ 55. А бордът на директорите се състои от трима души: ЕЛЕНА РУМЕНОВА ПЕЕВА, ДАНИЕЛА ЕМИЛОВА ТОДОРОВА, БОРИСЛАВ НИКОЛАЕВ ПОПОВ.

Самата „Рийс“ е фирмата майка на дружествата „Бета форест“ и „Мирта интернешънъл“. MET REAL ESTATE EAD е с капитал от 3 млн. лв. и е регистрирана на адрес: гр. София 5360 р-н Витоша 68134-17 1616 ул. БОГОВА СТЪПКА 4. А едноличният собственик на капитала е чуждестранна компания: „МЕТ Бетайлигунгсфервалтунгс“ ГмбХ 13 АВСТРИЯ. Бордът на директорите състои от: Волфганг Пучек (АВСТРИЯ) и Атанаска Маринова Димитрова, Ивайло Василев Господинов, Александър Милков Костадинов (БЪЛГАРИЯ).

Според експерта „Връзки с обществеността“ на „Зелени закони“ Иван Радев, който писа по темата в сайта на НПО-то, към 2010 г. „Мет Бетайлигунгсфервалтунг“ ГМБХ е собственост на Райфайзен банк, но към 2019 г. вече е собственост на английската фирма Reece Enterprises Limited, притежавана от 81-годишния “сламен” човек Майк Рийс.


От отдела „Комуникации“ на австрийската банка в София отговориха на „Биволъ“, че „нито Райфайзенбанк (България), нито нейна дъщерна компания или свързано дружество имат участие в компании, които имат нещо общо с Камчийски пясъци“.

“В далечното минало Raiffeisen Investment AG, Виена индиректно, чрез проектната си компания MET Real Estate, е притежавала земя в района на Камчийски пясъци. Тъй като Raiffeisen Investment AG  вече не съществува, а и компанията се е управлявала от Виена, на колегите в Австрия ще отнеме време да направят проверка. Изпращаме въпросите си към тях“.

Екозащитниците: Кабинетът да спазва законите на ЕС

Природозащитниците настояват заповедта за обявяване на защитена зона “Камчия” да бъде „коригирана и забраните за застрояване да бъдат включени отново“.

    „Тази забрана е временно решение, затова настояваме и за постоянно“.

А такова според „Зелени закони“ и  “За да остане природа в България” са единствено връщане на статута на дюни и гори на заменените имоти и разваляне на скандалните заменки, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски (2001 – 2005) и Сергей Станишев (2005 – 2009).

Според тях за почти 11 години управление сегашният министър-председател Бойко Борисов „не направи нищо по въпроса“.

Според тях специално за Камчийски пясъци заменките „трябва да се развалят на основание, че морският бряг и дюните са изключителна държавна собственост“.

    „Нека заменителите да получат обратно евтините си гори си от Западна и Централна България, а Камчийски пясъци отново да стане държавна“.

Двете НПО-та настояват България да изпълни решението на Европейската комисия и да възстанови изцяло незаконната държавна помощ, раздадена като заменки.

    “Предприетите стъпки са далеч от желаното и резултатите са плачевни“.

Според данните им от 132 имота, по време на управлението на Бойко Борисов са върнати едва четири, а възстановената сума е само 82 хил. лв.: „По-малко от цената на апартамент“. „Заменителите са ощетили държавата с над един милиард евро и са заграбили едни от най-красивите кътчета по морето и в планините“, категорични са организаторите на протеста.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.02.2021 16:34

    Ревизоро се оказа един корумпиран хореограф

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв