Свързани новини

12.02.2021 13:59

Унгария започва ваксинация със Спутник V, без да чака одобрението на ЕС

Видян 3271 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През следващите месеци Москва ще достави на Будапеща два милиона дози от руската ваксина срещу COVID-19, което ще позволи на централноевропейската страна да имунизира милиони от своите граждани. Унгария става първата държава в Европейския съюз, която ще използва „Спутник V”, както и първата в Общността, която даде „зелена светлина“ на руския препарат. На фона на проблемите с доставките на западните ваксини срещу коронавируса и желанието на Орбан да проведе мащабна кампания за ваксинация на населението възможно най-скоро преди предстоящите избори, Русия вероятно ще може да отпразнува „политическа победа", коментира редакцията на изданието EUObserver.


Съгласно споразумение между Будапеща и Москва, през следващите три месеца Русия ще достави на Унгария два милиона дози ваксина, достатъчни за ваксиниране на един милион души. Унгария има население от 10 милиона.


В края на януари унгарското правителство също даде разрешение на ваксината на китайската компания Sinopharm, след като правителството опрости процедурата по одобрението й. След това Будапеща закупи от Sinopharm пет милиона дози от ваксината, която все още не са одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).


Държавите-членки на ЕС имат право да купуват ваксини извън договорите, колективно подписани от ЕС с фармацевтични компании. Опозиционните политици обаче се усъмниха в прибързания процес на одобрение на Унгария и се обявиха в подкрепа на одобрените от ЕМА ваксини.


Правителствата на всички страни от ЕС се стремят да ваксинират възможно най-бързо населенията си, за да отворят своите икономики, но към момента само Виктор Орбан е решил да скъса с общата стратегия за ваксинация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион