Свързани новини

12.02.2021 14:33

Делото Белене тихомълком стигна в съда, Д. Добрев вече не е сред обвиняемите

Видян 1595 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Делото за строителството на втората атомна централа "Белене" е внесено тихомълком в специализирания съд преди дни, съобщиха от Антикорупционния фонд (АКФ). Информацията бе потвърдена от съда. Делото е разпределено на съдия, но още не е насрочено, съобщава Медиапул.


В същия ден прокуратурата внася материалите по процеса срещу русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, и бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков. За това разследване от държавното обвинение съобщиха. За "Белене" обаче не казаха и дума.


Един министър по-малко



Това дело не е никак маловажно, защото прокуратурата твърди, че по него става дума за безстопанственост от над половин милиард лева. Обвиняеми са бившите енергийни министри от тройната коалиция Румен Овчаров и Петър Димитров, както и някогашните шефове на Националната електрическа компания (НЕК) – Мардик Папазян и Любомир Велков.


По време на разследването обвинения бяха повдигнати и на министъра от първия кабинет "Борисов" Делян Добрев. Името му обаче не е сред това на хората, предадени на съд. Защо прокуратурата се е отказала от обвинението срещу Добрев не е ясно. Досега разследващите не са коментирали случая.


Преди пет години


Делото "Белене" започна през 2016 г. Тогава прокуратурата повдигна обвинения на Овчаров дни преди да изтече окончателната давност за преследване на евентуални престъпления. Разследващите заявиха, че като министър той не е упражнил достатъчно контрол при сключването на споразумението с руската "Атомстройекспорт". Към споразумението имало и 14 допълнения. С въпросните документи станало възможно харченето на пари за технически задания, оборудване и др.


"Аз съм доволен, след толкова ровене, след толкова политически натиск от г-н премиера Бойко Борисов - в крайна сметка обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за "Белене", заяви тогава бившият министър.


Велков и Папазян са обвиняеми за сключване на неизгодна сделка. Според прокуратурата двамата са ощетили държавата със 77 млн. евро, с които е купен старият реактор за "Белене" от "Атомстройекспорт" в рамките на договора за доставката на новите два..


Обвинението на Димитров също е за неупражнен контрол върху НЕК.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 12.02.2021 19:54

    А сипаничавия циганор Дянков КОГА?

  • 002 Anonimen 12.02.2021 16:46

    Прокуратурата отново изпълни поръчката спусната от горе

  • 001 Anonimen 12.02.2021 15:57

    Ще му дойде времето и на Делянчо!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв