Свързани новини

11.02.2021 11:23

Ако малките деца бяха най-големите преносители, щеше да има бум на COVID: Вълчев

Видян 884 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Връщането на присъствените занятия за децата от предучилищен и начален училище етап е допринесло относително малко за нарастването на броя заразени. Това подчерта на брифинг в Министерския съвет министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на журналистически въпрос. „Вероятно са увеличили коефициента на разпространение, но, ако бяха най-големите преносители, щеше да има бума с по 10 000 среднодневно заразени“, подчерта министърът, съобщава бТВ.


Вълчев призна, че всяко взаимодействие води до повече заразени и няма как 650 хил. деца, които прекарват заедно часове наред в клас да нямат ефект върху епидемичната ситуация, но подчерта, че се търси максимална оптимизация. Желанието на МОН е за възможно най-много присъствени занятия, но при нужда винаги министерството може да се откаже от графика за връщане на учениците в клас, защото той не трябва да е самоцел.


„Изследването на учениците за коронавирус е доброволен акт, ако родителят не иска да бъде направено изследване на детето, да напише „не“ в декларацията“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и подчерта, че отказът няма да има последствия.


Правят се антигенни тестове, а не антителни, защото целта е да се хванат новите безсимптомни случаи и да се избегне създаването на огнища. Здравните власти не се интересуват от това кой се е срещал с вируса в миналото, а кой е болен сега, заяви главният държавен здравен инспектор. Целта на този скрийнинг е децата да останат колкото се може по-дълго в училище, отбеляза в Кунчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева