Свързани новини

11.02.2021 09:53

ЕК забранява част от боите за татуировки

Видян 1930 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Край на цветните татуировки. Заради съмнения, че са канцерогенни ЕК забранява част от боите, които се използват при изрисуването на телата, съобщава Нова тв. Последните промени в регламента, които Брюксел направи, вече са факт и трябва да влязат в сила през следващите месеци. Зелените и сините цветове вече са забранени и в някои козметични продукти по същата причина.


Сериозно затягане на правилата за боите за татуси ще има от 4 януари 2022 г. Причината е в рисковете, които могат да крият за здравето. Експертите смятат, че в дългосрочен план мастилото под кожата може да доведе до рак, генетични мутации, репродуктивни проблеми и алергии.


Почти всеки милиметър от тялото й е покрит с мастило. Първият татус прави, когато е на 16. А днес, 18 години по-късно, Поли Бобева е най-цветната българка. Буквално.


„Първата ми татуировка я правих в студио. Трябваше да имам позволение от родител. Тогава майка ми дойде с мен. Тя беше много щастлива, понеже аз съм артистичен човек и от малка исках да се занимавам с изкуство”, разказва Поли Бобева.


Оттогава спиране няма. Повечето татуировки прави сама, а свободни места по тялото й има само там, където трудно може да достигне с иглата с мастило.


„През годините станаха над 100”, признава Поли. Изчислява, че 80% от тялото й е покрито с татуировки.


А вече Поли трябва да се справи не само с мнението на хората, но и с ограниченията. Тъй като от 4 януари следващата година Брюксел сериозно затяга изискванията към боите за татуси. Заради рисковете, които могат да крият за здравето.


„Има такива научни обосновки, че в кожата се вкарват съединения, които след това се разпадат на амино- съединения, които могат да бъдат канцерогенни”, обясни дерматологът д-р Маргарита Къчева.


Сигналите в системата за опасни стоки на ЕС - RAPEX, свързани с химикали в смесите за татуиране, също растат през последните години.


„В практиката в България не са срещани случаи на канцерогенен ефект, но по клинични данни такъв ефект може да има. Различните съставки – най-често металите – никел, кобалт, могат да дадат такива реакции”, обясни д-р Габриела Григорова, естетичен дерматолог.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат