Свързани новини

09.02.2021 11:08

Прокуратурата е на път да амнистира онлайн измамите с “лекарства”: Ахчиева

Видян 2577 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор: Валя Ахчиева, euractiv.bg


 


Прокуратурата направи рязък завой по проверката за онлайн измамата с хранителната добавка “Гермитокс” . Вместо да търси кой с измама продава онлайн една хранителната добавка, прокурорът иска да доказва дали тя не е опасна за здравето и живота на хората.

Това е прелюбопитната развръзка след журналистическото разследването за измамата с “Гермитокс”, публикувано миналата есен. Разследването започна след публикуването на фалшиво интервю с мен (Валя Ахчиева – бел.ред.), което се ползва за реклама на хранителна добавка срещу паразити. В разследването си бях не само в ролята на журналист, но и на пострадало лице. Всички факти, до които стигнах, влязоха в кориците на проверката, образувана в Софийската районна прокуратура.

Наблюдаващ прокурор беше Михаела Тихова. Проверката бе възложена на отдел “Киберпрестъпления” в ГДБОП, където бяха подадени два сигнала. След като се разбра, че от сигналите най-вероятно няма да има няма резултат, а хората продължаваха денонощно да питат вярно ли е това във фалшивото интервю, реших да действам като разследващ журналист.



ВИЖ ВИДЕО ТУК!



Проникнах като потребител под името Мая Тодорова в самата схема за продажба на “Гермитокс”. ГДБОП веднага откри, че основният домейн на платформата germitox.com е регистриран в САЩ от украинския гражданин Сергей Кондратук. Поръчах си онлайн “Гермитокс”. И за две шишенца платих общо 160 лева.

Открихме всички по веригата. Разкрихме кой е производител и къде живее, в кой завод в Италия се произвежда на ишлеме “Гермитокс”, кой е дистрибутор за България, кой е собственик на офшорната компания в Кипър, която продава “Гермитокс” в България. Открихме адвокатската кантора в София, която представлява в България кипърската офшорка. Открихме и че куриерът на същата адвокатска кантора е подал заявлението за продажба на “Гермитокс” в Областната дирекция по безопасност на храните в Русе като пълномощник на кипърската офшорка, но без да е представил пълномощно пред Агенцията по безопасност на храните.


Хранителната добавка е регистрирана като антиоксидант в електронната система на БАБХ, а се продава като “унищожител” на паразити в човешкото тяло. Шефът на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков, който е и паразитолог, обяви, че това е измама, защото паразити не се лекуват с билки. Проф. Желязков съобщи и че никой никъде в България не може да изследва състава на хранителната добавка. Според европейския регламент, и според Закона за храните в България хранителните добавки са на уведомителен, а не на регистрационен режим както лекарствените продукти.

Шест месеца след като всички тези факти, както и двете двете шишенца с “Гермитокс” бяха предоставени на разследващите, ГДБОП приключи проверката, че има данни, за компютърно престъпление с цел обогатяване..

В началото на тази година прокурор Тихова е образувала разследване не за компютърно престъпление, а по чл. 350, ал.2 от НК. Този текст е насочен към тези, които нарушават правилата в производството и търговията с храни и с това изложат на опасност здравето или живота на хората. Наказанието е до 3 години затвор. За компютърно престъпление наказанието е до 6 години затвор.

Тъй като е невъзможно да се направи експертиза дали която и да е хранителна добавка е опасна, няма да има извършено престъпление по чл. 350. Плюс това никой не е твърдял, че “Гермитокс” е опасен за здравето. Разбира се, прокурорът е господар на досъдебното производство, той има право да образува разследване по който си иска член от НК. После може да допълни и други членове за евентуални престъпления, за да докаже, че разследването му е задълбочено и пълно.

Но в случая заради промяната в квалификацията засегнатият вече не е пострадало лице, а обикновен свидетел. И не може да търси правата си в съда. Променя се и органът, който води разследването – вместо отдел “Киберпрестъпления” в ГДБОП, прокурор Тихова е изпратила делото в СДВР.

Оказа се, че само няколко дни, след като е образувала досъдебното производство по чл. 350, прокурор Тихова е била повишена, като е командирована в Специализираната прокуратура.

Тихова не даде съгласие телефонният разговор с нея да бъде излъчен. На всички аргументи отговори, че нейното постановление не е краен акт и може да се обжалва. Попита откъде знаем, че нямало извършено престъпление по чл. 350. Тя пренасочи питанията към районната прокуратура.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.02.2021 13:13

    Платили са си хората както обикновено, тя нашата прокуратура се знае как действа. Не случайно все повече започват да обикват лукса, а работата им все във вреда на обществото

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а